Η κακή διατροφή της εγκύου μειώνει τη διάρκεια ζωής του βρέφους
Λονδίνο: Η κακή διατροφή της εγκύου τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον τοκετό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής του βρέφους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Λονδίνο: Η κακή διατροφή της εγκύου τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον τοκετό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής του βρέφους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πραγματοποίησε έρευνα σε πειραματόζωα και διαπίστωσε πως όσα προέρχονταν από μητέρες οι οποίες λίγο πριν από την εγκυμοσύνη είχαν υποβληθεί σε δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών απεβίωσαν συντομότερα από εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν πλήρη διατροφή.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυοφορούντα πειραματόζωα τα οποία χώρισαν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία υποβλήθηκε σε πλήρες, θρεπτικό διαιτολόγιο, ενώ η δεύτερη ακολούθησε διατροφή χαμηλών πρωτεϊνών ακόμη και κατά την περίοδο του θηλασμού.
Όταν τα νεογνά πειραματόζωα έγιναν 21 ημερών, οι ερευνητές χώρισαν και αυτά σε δύο ομάδες, χορηγώντας πλήρη γεύματα στην πρώτη και τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη στη δεύτερη.
Όπως ανακαλύφθηκε, τα πειραματόζωα που προέρχονταν από μητέρες που τρέφονταν φυσιολογικά και ακολούθησαν αντίστοιχα υγιεινή διατροφή μετά τον τοκετό κατάφεραν να επιζήσουν για 765 ημέρες.
Αντιστοίχως, όσα γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή αλλά στη συνέχεια κατανάλωσαν τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη επιβίωσαν κατά μέσο όρο για 715 ημέρες.
Ωστόσο, όσα προέρχονταν από μητέρες που είχαν υποβληθεί σε πρόγραμμα κακής διατροφής πριν ή και μετά την εγκυμοσύνη, επιβίωσαν κατά μέσο όρο μόλις 568 και 517 ημέρες, αναλόγως με το αν μετά τη γέννησή τους τρέφονταν ή όχι σωστά.
«Οι διαφορές που εντοπίστηκαν όσον αφορά τη διάρκεια ζωής στα πειραματόζωα είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να αγγίζουν έως και 50% μεταξύ των δύο κατηγοριών. Αυτό στο ανθρώπινο είδος μπορεί να σημαίνει πως ο άνθρωπος που γεννήθηκε από μητέρα η οποία δεν τρεφόταν σωστά κατά τη διάρκεια της κύησής της ενδέχεται να αποβιώσει στα 50 του χρόνια, ενώ κανονικά θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 75», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.