Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αδικαιολόγητος κατά τον ΕΦΕΤ ο θόρυβος για τις διοξίνες στο γάλα

Αδικαιολόγητος κατά τον ΕΦΕΤ ο θόρυβος για τις διοξίνες στο γάλα

Αθήνα: Οι συγκεντρώσεις διοξινών και άλλων τοξικών ουσιών στο ελληνικό γάλα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, διαβεβαιώνει το κοινό ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα στα ΜΜΕ.

Αθήνα: Οι συγκεντρώσεις διοξινών και άλλων τοξικών ουσιών στο ελληνικό γάλα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, διαβεβαιώνει το κοινό ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα στα ΜΜΕ.

Οπως δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος του φορέα Xριστίνα Παπανικολάου, ο EΦET θεωρεί εντελώς αδικαιολόγητο και χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα. Ωστόσο, το πρόγραμμα ελέγχων στο γάλα με τη συνεργασία του Δημόκριτου θα συνεχιστεί και το 2004 -παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος- ιδιαιτερα σε περιοχές όπως η Kοζάνη, η οποία έχει ιστορικό σχετικού ατυχήματος.

Aπό τις μέχρι σήμερα μετρήσεις σε περισσότερα από 80 δείγματα, οι μέσοι ελληνικοί όροι περιεκτικότητας σε διοξίνες, οι οποίοι αντιστοιχούν και στο ισοδύναμο τοξικότητας, βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της Eυρώπης.

Ο ΕΦΕΤ και γενικότερα οι εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το θέμα εξακολουθούν να υποστηρίζουν την θέσπιση των όσο το δυνατόν περισσότερο αυστηρών ορίων για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε διοξίνες και ανάλογους τοξικούς παράγοντες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες για λόγους προστατευτισμού της εθνικής τους παραγωγής εμφανίζονται πιο ελαστικές την θεσμοθέτηση των ορίων αυτών.

Σε αναλυτική ανακοίνωσή του για το θέμα, ο ΕΦΕΤ αναφέρει:

– Στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος για τον έλεγχο της παρουσίας διοξινών και αναλόγων τοξικών ουσιών σε δείγματα τροφίμων, ζωοτροφών, μητρικού γάλακτος, αίματος κλπ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μετρήσεις για περισσότερα από 80 δείγματα, στα οποία περιλαμβάνονται και αντιπροσωπευτικά δείγματα γάλακτος, διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων -γιαούρτι, βούτυρο, τυριά ΠΟΠ-, μητρικού γάλακτος και γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη.

Για όλα τα παραπάνω δείγματα, όπως και για τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων που ελέχθησαν -αυγά, κρέας, ψάρια, λίπη και έλαια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά-, οι μέσοι ελληνικοί όροι περιεκτικότητας σε διοξίνες (PCDD/PCDF) βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

-Το πρόγραμμα διευρύνθηκε με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ σε περισσότερα από 100 δείγματα, ενώ η συμβατική υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στις κοινοτικές αρχές αφορούσε 65 δείγματα.

– Για την διεξαγωγή του προγράμματος συνεργάστηκαν αρκετοί ερευνητικοί, επιστημονικοί και συναρμόδιοι φορείς -Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπουργείο Γεωργίας κά- και χρησιμοποιήθηκε τεκμηριωμένη και επικυρωμένη από τις Κοινοτικές Αρχές επιστημονική μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων.

-Όλες οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο εξειδικευμένο εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και υψηλών προδιαγραφών εργαστήρια στο είδος του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αναλύσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος αφορούν τον προσδιορισμό 22 συνολικά ισομερών και το ισοδύναμο τοξικότητας διοξίνης ανά δείγμα, δυνατότητα που μόνο το εργαστήριο αυτό διαθέτει. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά έχουν ήδη διαβιβαστεί στις κοινοτικές Αρχές για την θεσμοθέτηση νέων, επισήμων ευρωπαϊκών ορίων, και έχουν ανακοινωθεί και στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Διοξινών στις ΗΠΑ.

-Η διεξαγωγή των προγραμμάτων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δύο στόχους. Πρώτον, να προάγει πολιτικές μείωσης των εκπομπών τέτοιων ρύπων στο περιβάλλον και δεύτερον να ενισχύσει την προστασίας της υγείας των καταναλωτών, μέσω της μείωσης των συνολικών ποσοτήτων πρόσληψης των τοξικών αυτών ουσιών και ενδεχομένως την διαμόρφωση ειδικών διατροφικών συμβουλών στις πλέον ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες).

-Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι τα ελληνικής προέλευσης τρόφιμα παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα διοξινών στην Ευρώπη, (ορισμένα όπως τα ψάρια μέχρι και πέντε φορές χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο