Πάνω από 30 δισ. ευρώ ο δημόσιος δανεισμός το 2003
Πέντε δισ. ευρώ επιπλέον του αρχικού στόχου θα δανειστεί φέτος το Δημόσιο, για να καλύψει τις υπερβάσεις στο ταμιακό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και για να αποπληρώσει το μεγάλο όγκο των χρεολυσίων του κρατικού χρέους.
Πέντε δισ. ευρώ επιπλέον του αρχικού στόχου θα δανειστεί φέτος το Δημόσιο, για να καλύψει τις υπερβάσεις στο ταμιακό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και για να αποπληρώσει το μεγάλο όγκο των χρεολυσίων του κρατικού χρέους.
Όπως αναφέρει σήμερα η Ναυτεμπορική, ο αρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2003, ήταν ο δανεισμός να φτάσει φέτος μέχρι τα 26,929 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μέχρι και χθες που εκδόθηκαν 20ετή ομόλογα, το ύψος του δανεισμού ανέρχεται σε 30,004 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2003, ενώ απομένουν ακόμα δύο εκδόσεις ομολόγων μέχρι το Δεκέμβριο, με τις οποίες το ύψος του δανεισμού θα κυμανθεί στα 32 δισ. ευρώ.
Οι λόγοι που επέβαλαν την αναθεώρηση των στόχων για το δημόσιο δανεισμό είναι:
1) Η αύξηση του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού το οποίο στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 9,891 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών (για ολόκληρο το 2003) και ήταν 7,582 δισ. ευρώ.
2) Τα χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το ύψος των οποίων για το 2003 θα υπερβεί τον αρχικό στόχο κατά 712 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό πληρωμής θα διαμορφωθεί σε 22,338 δισ. ευρώ.
Το θετικό σημείο του δημόσιου δανεισμού για φέτος αποτελούν τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία υλοποιήθηκε, γεγονός που μειώνει τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους στα επόμενα χρόνια.