Ευεργετική επίδραση του μαγνησίου στην καρδιαγγειακή λειτουργία
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ελαφρώς μεγαλύτερης ποσότητας μαγνησίου μέσω των τροφών ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ελαφρώς μεγαλύτερης ποσότητας μαγνησίου μέσω των τροφών ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 7.172 άνδρες, των οποίων η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής κατά την έναρξη της μελέτης δεν ξεπερνούσε τα 268 χιλιοστά του γραμμαρίου, όταν οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται από τα 50 έως τα 1.138 χιλιοστά του γραμμαρίου.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 30 ετών της έρευνας, εκδηλώθηκαν 1.431 κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, εντός των 15 πρώτων ετών, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν μικρότερα μεταξύ των ατόμων που είχαν τα υψηλότερη προσλαμβανόμενη ποσότητα μαγνησίου μέσω της διατροφής τους, δηλαδή άνω των 340 mg ημερησίως.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ των ατόμων με υψηλή πρόσληψη μαγνησίου εκδηλώνονταν ετησίως περίπου τέσσερα κρούσματα καρδιακών νοσημάτων ανά 1.000 άτομα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερο μαγνήσιο ήταν επτά κρούσματα ανά 1.000 άτομα.
«Τα στοιχεία είναι σημαντικά και αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ιχνοστοιχείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.