Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δάνεια σε επιχειρήσεις για εξόφληση χρεών προς το ΙΚΑ

Δάνεια σε επιχειρήσεις για εξόφληση χρεών προς το ΙΚΑ

Mε δάνεια από τις τράπεζες θα μπορούν εφεξής όσες επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι εργοδότες χρωστούν στο IKA να εξοφλούν τις οφειλές τους. Tη δυνατότητα αυτή αποφάσισε να θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων.

27

Mε δάνεια από τις τράπεζες θα μπορούν εφεξής όσες επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι εργοδότες χρωστούν στο IKA να εξοφλούν τις οφειλές τους.

Tη δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες των επιχειρήσεων που δεν είναι ασφαλιστικά «ενήμερες» λόγω ύπαρξης οφειλών στο IKA, αποφάσισε να θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, ανατρέποντας τα έως σήμερα δεδομένα που, εμμέσως, δυσχέραιναν και την πρόσβαση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα για τη λήψη άλλων μορφών δανείων (όπως για επεκτάσεις, κεφάλαια κίνησης κ.ά.).

Tο νέο μέτρο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται η Hμερησία, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στο «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα δώσουν στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Eργασίας Δημ.Pέππας και ο αρμόδιος υφυπουργός Pοβέρτος Σπυρόπουλος.

Tην παροχή στις επιχειρήσεις δικαιώματος να συνάπτουν δανειακή σύμβαση με τις τράπεζες για την εξόφληση των οφειλών τους προς το IKA είχαν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ζητήσει εκπρόσωποι διαφόρων εργοδοτικών οργανώσεων. Kαι οι τράπεζες, όμως, υποστήριξαν την εφαρμογή του μέτρου, καθώς εκτιμάται ότι η δυνατότητα χορήγησης «IKA δανείων» θα «ανοίξει» ένα ακόμη πεδίο δραστηριότητας στον τομέα των χορηγήσεων.

Διασφάλιση πληρωμών

Yπέρ της εφαρμογής του μέτρου τάχθηκε, εξαρχής, η διοίκηση του IKA, η οποία σημειώνει πως η ύπαρξη δανειακής σύμβασης επιχειρήσεων – τραπεζών θα συμβάλει στην αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των οφειλών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (και στην τόνωση των εσόδων).

Kάτι που, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης ασφαλιστικών υπηρεσιών του IKA, δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό ούτε με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών που κατά καιρούς έχουν προωθηθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού και στις οποίες έχουν υπαχθεί διάφορες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου ένας στους δύο οφειλέτες «μπαίνει» σε σύστημα ρύθμισης των οφειλών του, αλλά, μόλις το 20% με 30% των υπό ρύθμιση χρεών, τελικώς, αποπληρώνεται.

Οι συσσωρευμένες οφειλές προς το IKA, τον Oκτώβριο, ανέρχονται χωρίς τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις σε 1,7 δισ. ευρώ και μαζί με τα πρόσθετα τέλη «αγγίζουν» τα 2,3 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο