Τρία φρούτα την ημέρα… τα καρδιαγγειακά νοσήματα κάνουν πέρα
Λονδίνο: Η κατανάλωση τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Λονδίνο: Η κατανάλωση τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Συγκεκριμένα, από έρευνα που διεξήχθη από το Δρ Δημοσθένη Παναγιωτάκο και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή 1.900 ατόμων προέκυψε ότι τρεις και όχι πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών ημερησίως προσφέρουν επαρκή προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο Δρ Παναγιωτάκος μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 848 πασχόντων από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και 1.078 υγιών εθελοντών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν.
Από την επεξεργασία των απαντήσεων προέκυψε ότι το 43% των καρδιοπαθών και το 67% των εθελοντών κατανάλωνε φρούτα και λαχανικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Απ’ αυτούς η μεγάλη πλειοψηφία έτρωγε λιγότερες από δυο μερίδες ημερησίως. Μόνο το 7% των καρδιοπαθών και το 10% των εθελοντών κατανάλωνε πάνω από 2,5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών ημερησίως.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μεταξύ μιας και δυο μερίδων είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα και λαχανικά.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μειωνόταν περαιτέρω με κάθε επιπλέον μερίδα που κατανάλωναν. Ειδικότερα, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερες από 2,5 μερίδες μείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος κατά 70%.
Ωστόσο, οι Έλληνες επιστήμονες παρατήρησαν ότι το όφελος από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν αυξανόταν περισσότερο μετά την κατανάλωση τριών μερίδων ή και παραπάνω.
Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να ανατρέψει όλες τις μέχρι σήμερα συστάσεις των παγκόσμιων και εθνικών φορέων για τη σωστή διατροφή που συνδυάζουν την καλή υγεία με την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.