Στο νερό είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον
Νέα Υόρκη: Η μόλυνση και η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων απειλούν την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.
Νέα Υόρκη: Η μόλυνση και η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων απειλούν την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι συχνά διάφορες κυβερνήσεις δεν αντιλαμβάνονται σαφώς τους κοινωνικούς, οικονομικούς και υγειονομικούς κινδύνους από τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων των χωρών τους.
»Σε όλο τον πλανήτη τα υπόγεια ύδατα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται από τις απαιτήσεις των μεγαλουπόλεων αλλά και της γεωργίας, ενώ η μόλυνσή τους από τα διάφορα απόβλητα και φυτοφάρματα απειλεί σοβαρά την καθαρότητά τους άρα και τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος, Κλάους Τέπφερ.
Το νερό και η μόλυνσή του καθώς και η έλλειψή του είναι το κύριο θέμα της Ημέρας για το Περιβάλλον όπου θα κυριαρχήσει παντού το σύνθημα »Νερό: Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν γι’ αυτό».
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως το 80% όλων των θανάτων από διάφορες νόσους στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλονται και στη μη πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό νερό.
Η επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας για το Περιβάλλον, Μπάρμπρα Γιούνγκ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που έχουν στρέψει τώρα τα μάτια τους στα ύδατα των λιμνών και των ποταμών πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή στις »αόρατες πηγές» στα υπόγεια δηλαδή ύδατα. Και τούτο γιατί »αυτό είναι κάτι που αν δεν προσεχθεί, θα πληρωθεί αργότερα πάρα πολύ ακριβά», όπως επισήμανε, μιλώντας στον Τύπο.
Η μείωση των αποθεμάτων των υπόγειων υδάτων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για τις φτωχές αλά και για τις πλούσιες χώρες.
Για παράδειγμα, τα επίπεδα των υδάτων γενικώς μειώνονται κατά ένα μέτρο το χρόνο στην άνυδρη περιοχή της Αριζόνα στις ΗΠΑ, όπου συγκεκριμένα ο όγκος των υπόγειων υδάτων μειώνεται δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ότι αντικαθίσταται με νέα ύδατα. Και φυσικά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στις φτωχές χώρες όπου οι ελλείψεις του καθαρού πόσιμου νερού έφτασαν πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Λέρος: «Με χτυπούσε κάθε μέρα, μου είχε τρυπήσει την παλάμη με κατσαβίδι» – Τι δήλωσε ο 18χρονος πατροκτόνος
- Συγκλονίζουν οι Έλληνες που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή – «Φτιάξαμε μια βαλίτσα και φύγαμε»
- Μπαρτζώκας: «Σίγουροι για την Ευρωλίγκα στον Παναθηναϊκό, οπότε τι πίεση να έχουν;»
- ΣτΕ για υποκλοπές: Ζητεί τον φάκελο παρακολούθησης Κουκάκη από την ΕΥΠ – Τι λέει για την περίπτωση «καταστροφής» του
- Κυβέρνηση: Ευκαιρίες συσπείρωσης του κομματικού τους ακροατηρίου βλέπουν στην αναταραχή του πολέμου
- UEFA Champions League: Επιστρέφει στο MEGA με το μεγάλο ντέρμπι Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι
- Η αδύνατη ειρήνευση
- Νέο διοικητήριο στο δήμο Ήλιδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442