Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σαράντα χιλιάδες οι πάσχοντες από αυτισμό στην Ελλάδα

Σαράντα χιλιάδες οι πάσχοντες από αυτισμό στην Ελλάδα

Αθήνα: Τουλάχιστον 40.000 είναι στην Ελλάδα τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εταιρίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων Αλεξάνδρα Ρούσσου, ο παιδοψυχίατρος Χρ. Καμπάκος και ο παιδοψυχολόγος Στ. Νότας.

Αθήνα: Τουλάχιστον 40.000 είναι στην Ελλάδα τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εταιρίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων Αλεξάνδρα Ρούσσου, ο παιδοψυχίατρος Χρ. Καμπάκος και ο παιδοψυχολόγος Στ. Νότας.


Ο αυτισμός είναι μια ισόβια διαταραχή, η οποία περιλαμβάνει:


– Σοβαρές δυσκολίες στην κοινωνική κατανόηση και συναλλαγή, καθώς και στη συναισθηματική αμοιβαιότητα.


– Σοβαρές δυσκολίες στη γλώσσα και στην επικοινωνία.


– Περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα και μη λειτουργικά ενδιαφέροντα.


– Δυσαρμονία στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών.

Η κυρία Ρούσσου επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδίων υπηρεσιών, για την καταγραφή και την αντιμετώπιση του προβλήματος του αυτισμού. Πρόσθεσε δε, ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα του αυτισμού, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τις ικανότητές τους.


Ο κ. Καμπάκος σημείωσε ότι ο αυτισμός είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής δυσλειτουργίας, που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και οδηγεί σε μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή. Τόνισε ακόμη, ότι το 20-50% των ατόμων με αυτισμό δεν αναπτύσσουν καθόλου λόγο.


Μέχρι την εφηβεία το 1/3 των αυτιστικών παιδιών θα αναπτύξει επιληπτικές κρίσεις. Επιπλέον, τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν μεγάλη δυσκολία στο δείξιμο με το δείκτη του χεριού, τα μάτια ή το κεφάλι, ενώ δυσκολεύονται και στην κατανόηση της γλώσσας, όταν αυτή είναι πολύπλοκη ή πολύ γρήγορη ή όταν υπάρχουν άλλα ερεθίσματα για ταυτόχρονη πρόσληψη. Χρησιμοποιούν λάθος αντωνυμίες, επαναλαμβάνουν ερωτήσεις και δυσκολεύονται στην κατανόηση και την αφήγηση φανταστικών ιστοριών.


Τα αυτιστικά άτομα μπορούν να βελτιωθούν και να ζήσουν δημιουργικά, τόνισε ο κ. Νότας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης των γονέων των παιδιών με αυτισμό, καθώς υπάρχει περισσότερη παραπλάνηση για τον αυτισμό απ΄ ό,τι για οποιαδήποτε άλλη διαταραχή.


Είπε ακόμη, ότι αν και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί τον αυτισμό και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να καθορίσουμε, τί δεν πάει καλά με τον εγκέφαλο του αυτιστικού παιδιού και να θεραπεύσουμε, ωστόσο, υπάρχει μια θεραπεία δοκιμασμένη χρόνια και αποτελεσματική για όλα τα παιδιά, αυτιστικά ή φυσιολογικά: Διορθωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στο εξελικτικό επίπεδο λειτουργίας του ατόμου.


Μίλησε ακόμη για ευρύτητα του φάσματος του αυτισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν τόσοι αυτισμοί όσα και τα άτομα με αυτισμό».


Ο κ. Νότας επισήμανε, την ανάγκη αύξησης του αριθμού των Μονάδων που ασχολούνται με τα άτομα με αυτισμό είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες και των ξενώνων διαβίωσης. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, στην Ελλάδα υπάρχουν όλοι και όλοι δυο ξενώνες για ενήλικες αυτιστικούς: Στη Λάρισα και στη Ζίτσα, που φιλοξενούν ο καθένας από 10 άτομα.


Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός, που επισήμανε η κυρία Ρούσσου, ότι πάνω από 90 παιδιά προσχολικής ηλικίας με προβλήματα αυτισμού έχουν μπει σε λίστες αναμονής, προκειμένου να συμμετάσχουν στα ειδικά θεραπευτικά προγράμματα. Οι θέσεις όμως είναι λιγοστές, το ίδιο και τα ειδικά εκπαιδευτικά Κέντρα.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο