Η «καλή χοληστερόλη» πολέμιος των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Λονδίνο: Η αύξηση των επιπέδων της "καλής χοληστερόλης" (HDL) έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μείωση των επιπέδων της "κακής χοληστερόλης" (LDL) όσον αφορά την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως προκύπτει από σχετική αμερικανική έρευνα.
Λονδίνο: Η αύξηση των επιπέδων της «καλής χοληστερόλης» (HDL) έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερόλης» (LDL) όσον αφορά την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως προκύπτει από σχετική αμερικανική έρευνα.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο Sheba επισημαίνουν ότι η ελάττωση των επιπέδων της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή κοινώς αποκαλούμενης «καλής χοληστερόλης» (HDL) επιφέρει πιο σίγουρα και σταθερά αποτελέσματα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι ερευνητές υπέβαλαν σε μελέτη περίπου 3.000 καρδιακούς ασθενείς, για μια χρονική περίοδο οκτώ ετών. Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκαν 400 ml βεζαφιμπράτης, ενός φαρμάκου το οποίο ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν απλώς ψευδοφάρμακα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότερο από το 15% των ατόμων της δεύτερης ομάδας απεβίωσαν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ατόμων της πρώτης ομάδας ήταν 13,9%.
Επιπλέον, τα επίπεδα της HDL μεταξύ των πασχόντων που ακολούθησαν θεραπεία με βεζαφιμπράτες αυξήθηκαν κατά 17%. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ασθενών της δεύτερης ομάδας ήταν μόλις 3%.
«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με βεζαφιμπράτες ωφελούνται τα μέγιστα από την αύξηση της HDL. Πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι σχεδόν το 50% των πασχόντων από στεφανιαία νόσο δεν διαθέτουν υψηλά επίπεδα της εν λόγω λιποπρωτεΐνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας