Ξεκινούν οι διαδικασίες ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων
Αθήνα: Οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μισθωτών, χωρίς να θιγούν, τα κεκτημένα άρχισαν. Σήμερα Τετάρτη γίνεται ευρεία σύσκεψη για τον τρόπο ενοποίησης των επικουρικών ταμείων των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων της Τρίτης.
Αθήνα: Οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μισθωτών, χωρίς να θιγούν, τα κεκτημένα άρχισαν. Σήμερα Τετάρτη γίνεται ευρεία σύσκεψη για τον τρόπο ενοποίησης των επικουρικών ταμείων των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων της Τρίτης.
Τον δρόμο για την ένταξη στο ΙΚΑ παίρνει το ΤΑΠ-ΟΤΕ (μετά το Ταμείο Ασφάλισης του προσωπικού της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας). Οι ενοποιήσεις απορρέουν από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με το νέο νόμο για την κοινωνική ασφάλιση:
-Δημιουργείται ενιαίος φορέας για την ασφάλιση όλων των μισθωτών, ο οποίος ονομάζεται ΙΚΑ-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΑΜ)
-Το ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) μετονομάζεται σε ΙΚΑ-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΑΜ) και διέπεται από τη μέχρι τώρα νομοθεσία του ΙΚΑ
-Προβλέπεται ότι από 1/1/2008 στο ΙΚΑ-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών εντάσσονται αυτοδίκαια οι κλάδοι κύριας σύνταξης των ταμείων: ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΠ ΗΣΑΠ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΣΠ-ΤΕ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΣΕΑΠΓΣΟΜ και ΤΑΠΑΕ-Εθνική.
Εάν η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονήσει μελέτη από την οποία να προκύπτει βιωσιμότητα του κλάδου για 30 έτη, μπορεί ο κλάδος ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του οικείου ταμείου να παραμείνει σε αυτό.
Με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες εκδίδονται ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των εντασσόμενων Ταμείων ή κλάδων, ρυθμίζονται όλα τα διαδικαστικά θέματα που τυχόν προκύπτουν.
Πάντως το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποτελεί τον καθολικό διάδοχο ως προς τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις των καταργούμενων κλάδων.
-Ρυθμίζονται θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης των από 1/1/2008 ασφαλισμένων των εντασσόμενων κλάδων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι ασφαλισμένοι αυτοί, ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, εξακολουθούν να διέπονται από τη νομοθεσία των εντασσόμενων κλάδων.
Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε, ο χρόνος που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ως συντάξιμος στους καταργούμενους κλάδους και ο χρόνος ασφάλισης που διανύεται ή αναγνωρίζεται μέχρι την ένταξη στον νέο φορέα λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι των κλάδων καθίστανται πλέον συνταξιούχοι του ΙΑΚ-ΕΤΑΜ, το οποίο βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξής τους, ενώ οι συντάξεις θα ακολουθούν τις αυξήσεις των συντάξεων του νέου φορέα.
-Προβλέπεται ότι καμιά σύνταξη δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα εκάστοτε ισχύοντα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η εισφορά ασφαλισμένου υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ ανέρχεται σε 6,67% και του εργοδότη σε 13,33% επί του συνόλου των καταβαλλόμενων αποδοχών.
Η εισφορά ασφαλισμένων των εντασσόμενων Ταμείων ή κλάδων είναι μεγαλύτερη και ανέρχεται στο 11% επί των αποδοχών τους. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η σταδιακή εξομοίωση του ποσοστού εισφοράς των εντασσόμενων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εισφοράς εργοδότη εξακολουθούν να ισχύουν.
Επίσης, διατηρούνται η προβλεπόμενη από τον Ν.2084/92 υποχρέωση των εργοδοτών για την κάλυψη των οργανικών ελλειμμάτων των εν λόγω Ταμείων και οι αποδόσεις των κεφαλαίων της ΕΔΕΚ-ΟΤΕ Α.Ε.
health.in.gr
- Ποντάροντας πολλά στο 32…
- Αρχαίο ναυάγιο στην Αλεξάνδρεια επιβεβαιώνει τον ιστορικό Στράβωνα
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Υπόθεση Sinohydro: Σε δίκη για διαφθορά παραπέμπεται ο πρώην προέδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο
- Η Λούσι Λιου αστειεύεται ότι ο 10χρονος γιος της, Ρόκγουελ, «δεν ξέρει πόσο κουλ» είναι η μαμά του
- Ίλιον: Συνελήφθη αστυνομικός μετά την καταγγελία για βία σε 13χρονο μαθητή που αποκάλυψε το in
- Στα άκρα οι σχέσεις Σαλάχ – Σλοτ: «Δεν μπορούν να συνυπάρξουν»
- Ο Αντόνιο Κόστα απαντά στον Τραμπ: «Η απειλή πολιτικής παρέμβασης στην ΕΕ είναι απαράδεκτη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)





















































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442