Την Κυριακή, 21 Μαΐου, στην πίστα του Nurburgring, που βρίσκεται κοντά στο Koblenz της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί το Grand Prix Ευρώπης, ο έκτος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος F1 2000.
Την Κυριακή, 21 Μαΐου, στην πίστα του Nurburgring, που βρίσκεται κοντά στο Koblenz της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί το Grand Prix Ευρώπης, ο έκτος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος F1 2000.
Το παλιό και ιστορικό Nurburgring είχε μήκος 22,8 χιλιόμετρα και 176 στροφές. Η μεγάλη αυτή διαδρομή αποτελούσε το πεδίο δοκιμών των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1925, και δύο χρόνια μετά, έγινε ο πρώτος αγώνας.
Το 1976, μετά το δραματικό ατύχημα του Niki Lauda, η διαδρομή θεωρήθηκε ανασφαλής, και μόνο οκτώ χρόνια μετά, το 1984 η FIA περιέλαβε και πάλι την πίστα του Nurburgring στο Πρωτάθλημα, αφού πρώτα έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις.
Η σημερινή πίστα έχει μήκος 4,556 χιλιόμετρα, και ο αγώνας διαρκεί 67 γύρους.
Οι οδηγοί στο τέλος της μεγάλης ευθείας μετά την εκκίνηση, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη του κινητήρα, φτάνουν τα 300χ.α.ώ. με 6η ταχύτητα, φτάνοντας στην πρώτη στροφή, μια κλειστή δεξιά που καταλήγει σε μία πιο ανοιχτή αριστερή, την Castrol S. Προσέχοντας την υποστροφή της δεξιάς, παίρνουν τις ιδανικές γραμμές για μια γρήγορη έξοδο των 170χ.α.ώ. καθώς μπαίνουν μετά την αριστερή, σε μια σύντομη ευθεία.
Φτάνοντας τα 270χ.α.ώ. με 6η, οι οδηγοί φρενάρουν για να στρίψουν σε μια μέτρια αριστερή των 180χ.α.ώ. αλλάζοντας πάλι τη γραμμή τους στα αριστερά της πίστας, για να στρίψουν με 105χ.α.ώ. περίπου και 2η στο κιβώτιο, στη στροφή Ford.
Η Ford οδηγεί σε μια κατηφορική ευθεία λίγο πριν αρχίσει ο αργότερος τομέας της πίστας. Τελειώνοντας το πρώτο χρονομετρημένο τομέα της πίστας οι οδηγοί φτάνουν στην Dunlop, μια κλειστή φουρκέτα των 85χ.α.ώ., την έξοδο της οποίας οι οδηγοί ρυθμίζουν με το γκάζι, για να φτάσουν στη Shell με τέρμα το γκάζι και 250χ.α.ώ. Η Shell βρίσκεται στην κορυφή ενός λοφίσκου, και χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην τεθούν εκτός γραμμών οι οδηγοί.
Επειτα από μία μικρή ευθεία, φτάνουν στη στροφή Sachs-RTL, μια σφικτή αριστερή των 150χ.α.ώ., που ακολουθείται από μια δεξιά των 170χ.α.ώ., στις οποίες η ρύθμιση της γεωμετρίας του μονοθεσίου παίζει σημαντικό ρόλο.
Περνώντας ταχύτατα τη στροφή Bit με 3η σχέση, οι οδηγοί επιταχύνουν στην κατηφορική ευθεία που ακολουθεί και που οδηγεί στη στροφή Hatzenbects ή ITT-Βogen, μια ταχύτατη στροφή των 265χ.α.ώ.
Ανηφορίζοντας τη μικρή ευθεία που σηματοδοτεί την αρχή του 3ου τομέα της πίστας, οι οδηγοί φτάνουν στο πιο τεχνικό τμήμα της διαδρομής, στο chicane Veedol S.
Η αποτελεσματικότητα και η ρύθμιση των φρένων έχουν τον κύριο ρόλο, αφού οι οδηγοί επιβραδύνουν από τα 290 στα 100χ.α.ώ., για να στρίψουν στο chicane χρησιμοποιώντας όλο το πλάτος του δρόμου, πατώντας στα kerb.
Μια μικρή ευθεία ακολουθεί πριν από την τελευταία στροφή, την Coca-Cola, μία μέτρια, αλλά σημαντική στροφή των 110χ.α.ώ., καθώς η σωστή έξοδος με πολλές στροφές στον κινητήρα του μονοθεσίου σημαίνει και έναν καλό χρόνο ή τη δυνατότητα για προσπέραση στο τέλος της μεγάλης ευθείας, μπροστά από τα pit…
Οι χρονομετρημένες δοκιμές και ο αγώνας θα καλυφθούν σε ζωντανή μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA (Σάββατο 20 Μαΐου: 13:45-15:00 και Κυριακή 21 Μαΐου: 14:30)
Αναλυτικό πρόγραμμα του αγώνα (ώρα Ελλάδας):
Grand Prix Ευρώπης Nurburgring, 20-21 Μαΐου, 6ος γύρος F1