Λονδίνο: Την αιτία που η δρεπανοκυτταρική αναιμία "προτιμά" κυρίως τους άνδρες και όχι τις γυναίκες ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Journal of the American Heart Association.
Λονδίνο: Την αιτία που η δρεπανοκυτταρική αναιμία «προτιμά» κυρίως τους άνδρες και όχι τις γυναίκες ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Journal of the American Heart Association.
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια γενετική κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει παραμορφωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία δεν οξυγονώνουν αποτελεσματικά, προκαλώντας τη δημιουργία θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία.
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία προσβάλλει κυρίως άνδρες, οι οποίοι μετά την ενηλικίωση αντιμετωπίζουν συχνότερες και ισχυρότερες κρίσεις με άμεση συνέπεια να αποβιώνουν νωρίτερα από τις γυναίκες πάσχουσες.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Κλινικής Υγείας πιστεύουν ότι ο λόγος είναι μια γενετική διαφοροποίηση στην παραγωγή του οξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο συμβάλλει στη μείωση των θρόμβων διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνοντας τα παραμορφωμένα κύτταρα να περάσουν. Επίσης το ΝΟ διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και μειώνει τη θρόμβωση, αποτρέποντας τη σύμπτυξη των συστατικών στοιχείων του αίματος.
Συγκρίνοντας τη ροή του αίματος στο αντιβράχιο 21 ασθενών και 18 υγιών ατόμων πριν και μετά την λήψη μιας σειράς φαρμάκων τα οποία επηρεάζουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος, προέκυψε ότι όταν οι άνδρες λάμβαναν ΝΟ, η ροή του αίματος αυξανόταν κατά 86%, ενώ των γυναικών κατά 171%. Ο λόγος για αυτή τη διαφοροποίηση οφείλεται στα οιστρογόνα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι χειραγωγούν την παραγωγή του ΝΟ.
Μιλώντας στο BBC, Ο Δρ. Μάρκ Γκλάντγουιν, εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Κλινικής Υγείας, εξήγησε ότι επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να δοκιμάσουν την επίδραση των στατίνων στους πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς έχει αποδεχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα του ΝΟ αυξάνοντας την παραγωγή του και επιμηκύνοντας το χρόνο επιβίωσης του στον οργανισμό.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.