Πνευμονοπαθείς ένα εκατομμύριο Έλληνες, κυρίως λόγω του καπνίσματος
Ένα εκατομμύριο Έλληνες και ένας στους τέσσερις άνω των 70 ετών υποφέρουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια· νόσο που κατά 90% οφείλεται στο κάπνισμα και παγκοσμίως ευθύνεται για 2,7 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο.
Ένα εκατομμύριο Έλληνες και ένας στους τέσσερις άνω των 70 ετών υποφέρουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια· νόσο που κατά 90% οφείλεται στο κάπνισμα και παγκοσμίως ευθύνεται για το 2,7 εκατομμύρια θανάτους χρόνο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.
Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου, γνωστής και ως «ασθένεια των καπνιστών», είναι μεγαλύτερη στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, γεγονός που ειδικοί αποδίδουν στη λεγόμενη «ρύπανση του καφενείου», αφού στις περιοχές αυτές οι άνδρες περνούν πολύ χρόνο σε χώρους όπου καπνίζουν παθητικά.
Συγκεκριμένα, σε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 900 καπνιστών, το 11,6% των ανδρών και το 4,8% των γυναικών πάσχουν από τη νόσο. Παρ όλα αυτά, «μόνο» το 7% των Αθηναίων που έλαβαν μέρος στην έρευνα έπασχαν από την ασθένεια, έναντι 15% των κατοίκων αγροτικών περιοχών και 14% των κατοίκων ημιαστικών περιοχών.
Η νόσος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ασθενών, καθώς το 58% αντιμετωπίζει δύσπνοια όταν ανεβαίνει σκάλες και το 40% δυσκολεύεται να κοιμηθεί, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Μπεχράκης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας