Η σωματική τιμωρία των παιδιών συμβάλλει στην ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς
Ουάσινγκτον: Η σωματική τιμωρία ίσως κάνει το παιδί σας να συμμορφώνεται άμεσα στις επιταγές σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα και να ενισχύσει την πιθανότητα να εξελιχθεί σε βίαιο ενήλικο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
Ουάσινγκτον: Η σωματική τιμωρία ίσως κάνει το παιδί σας να συμμορφώνεται άμεσα στις επιταγές σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα και να ενισχύσει την πιθανότητα να εξελιχθεί σε βίαιο ενήλικο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
Η ψυχολόγος Ελίζαμπεθ Τόμσον του Εθνικού Κέντρου για την Παιδική Φτώχεια ανέλυσε τα αποτελέσματα 88 ερευνών με βασικό αντικείμενο τη σωματική βία που ασκούν οι γονείς στα παιδιά, προκειμένου να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους εντός και εκτός σπιτιού.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι η σωματική βία σχετιζόταν άμεσα με το γρήγορο συνετισμό των παιδιών αλλά και με πολυάριθμες αρνητικές αντιδράσεις, όπως η επιθετικότητα, ο θυμός, η αντικοινωνική συμπεριφορά και η κακοποίηση των παιδιών και της συζύγου στην ενήλικη ζωή.
Όσο συχνότερα κακοποιούνταν σωματικά ένα παιδί αυξάνονταν και οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε επιθετικό ενήλικο ή ακόμα και να παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα.
Μιλώντας στο Reuters η Δρ Τόμσον εξήγησε ότι γενικά είναι αποδεκτό ότι η σωματική τιμωρία είναι αποτελεσματική και κάνει τα παιδιά να υπακούν αμέσως, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορά που μελλοντικά θα δημιουργήσει προβλήματα στο ίδιο το παιδί αλλά και στον περίγυρό του.
Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοηθεί και το γεγονός ότι η φύση της σωματικής τιμωρίας και η συχνότητά της παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά του παιδιού. Ένα χαστούκι έχει μεγάλη διαφορά από τη σωματική κακοποίηση και φυσικά θα επιδράσει διαφορετικά στον ψυχισμό του παιδιού.
health.in.gr
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Απασχόληση: Ποιους κλάδους χτυπά πρώτα;
- Ξύπνησες στα άγρια χαράματα; Έξι τρόποι για να σε πάρει πάλι ο ύπνος
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)












































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442