Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα αντιγριπικά εμβόλια ελαττώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα αντιγριπικά εμβόλια ελαττώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Λονδίνο: Τα αντιγριπικά εμβόλια ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν Γάλλοι ερευνητές, βασιζόμενοι στα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Stroke.

Λονδίνο: Τα αντιγριπικά εμβόλια ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν Γάλλοι ερευνητές, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Stroke.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που εμβολιάζονται κατά της γρίπης (ιδίως αυτά άνω των 75 ετών) έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο(ΑΕΕ).
«Εάν τα συμπεράσματά μας επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, η παρατήρησή μας θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πρόληψης των ΑΕΕ» είπε στο BBC ο Δρ Πιέρ Αμαρένκο, που συμμετείχε στην έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι λοιμώξεις σχετίζονται τόσο με τα ΑΕΕ όσο και με το έμφραγμα μυοκαρδίου. Αυτή η συσχέτιση έχει αποδοθεί στη θεωρία ότι αποσταθεροποιούν το μεταβολισμό των λιπιδίων του οργανισμού και αυξάνουν την επιρρέπεια του ατόμου σε θρομβώσεις. Οι θρόμβοι με τη σειρά τους μπορεί να μετακινηθούν και να αποφράξουν τα αγγεία του εγκεφάλου ή της καρδιάς προκαλώντας ΑΕΕ ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, αντίστοιχα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 270 άτομα , τα 60 από τα οποία ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και είχαν εισαχθεί στο Νοσοκομείο Bichat έπειτα από ΑΕΕ. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα άτομα είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τα πέντε προηγούμενα χρόνια από τη στιγμή της έναρξης της έρευνας, κινδύνευαν λιγότερο να προσβληθούν ΑΕΕ, ιδίως αν ήταν άνω των 75 ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός βοηθά στην πρόληψη των ΑΕΕ μέσω γενικότερης διέγερσης του ανοσολογικού συστήματος των εμβολιαζόμενων.

«Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, που ενισχύει την υπόθεση ότι οι λοιμώξεις συμβάλλουν στην παθογένεση των ΑΕΕ, αλλά θα χρειαστούν μελέτες πολύ μεγαλύτερου δείγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί επιστημονικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο» δήλωσε ο Έοιν Ρένταχαν εκπρόσωπος του Stroke Association.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο