Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μειώνει πράγματι την οστική πυκνότητα σε ηλικιωμένες γυναίκες
Νέα Υόρκη: Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας και να συμβάλει στην οστεοπόρωση, επιβεβαιώνει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Με την απώλεια οστίτη ιστού φαίνεται όμως ότι σχετίζονται και γενετικοί παράγοντες.
Νέα Υόρκη: Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας και να συμβάλει στην οστεοπόρωση, επιβεβαιώνει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
«Φαίνεται συνετό να συστήσουμε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης για τους ηλικιωμένους» αναφέρεται σε σημείωμα που συνοδεύει τη μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Creighton στην Oμάχα των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης προκάλεσε μείωση της οστικής πυκνότητας (δείκτη της υγείας των οστών) σε ομάδα γυναικών με μέση ηλικία τα 71 έτη. Ως «υψηλή» ορίστηκε η πρόσληψη τουλάχιστον 300mg καφεΐνης την ημέρα (περίπου πέντε φλιτζάνια καφέ φίλτρου των 150ml).
Περισσότερο επιρρεπείς στην απώλεια οστίτη ιστού ήταν οι γυναίκες που έφεραν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης ποικιλίας τoυ γονιδίου για τον υποδοχέα της βιταμίνης D. Επειδή όμως δεν υπάρχει διαδεδομένο γενετικό τεστ για την εν λόγω ποικιλομορφία, προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για την κατανάλωση καφέ, αναφέρει στο συνοδευτικό σημείωμα η Δρ Λίντα Μάσεϊ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
H συνιστώμενη «μέτρια» κατανάλωση καφεΐνης αντιστοιχεί σε 470ml καφέ (περίπου τρία φλιτζάνια) και σε 940ml τσάι (περίπου έξι φλιτζάνια).
Στην έρευνα συμμετείχαν 96 γυναίκες που δεν έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D. Το δείγμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν η ημερήσια πρόσληψη ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη από 300mg, και καταγράφηκαν οι μεταβολές της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη, το γοφό και άλλα τμήματα του σκελετού για διάστημα τριών ετών. Το κάπνισμα και η κατανάλωση ασβεστίου ή αλκοόλ δεν φάνηκε να επηρεάζουν την απώλεια αλάτων από τα οστά.
«Η πρόσληψη πάνω από 300mg καφεΐνης συνδέεται με υψηλότερο ρυθμό απώλειας οστίτη ιστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις περισσότερες από τις θέσεις στο σκελετό που εξετάστηκαν και ειδικά στη σπονδυλική στήλη» καταλήγουν οι συγγραφείς.
health.in.gr
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχείρηση της ΔΑΟΕ στην Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις – 15 συλλήψεις
- Θάνος Μικρούτσικος: Η εξομόλογηση της συζύγου του για τον χωρισμό τους και την πολιτική
- Αγρότες: Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης με τρακτέρ από τη βόρεια Ελλάδα – Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις
- Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Αυξημένη κίνηση σε Κηφισίας, Μεσογείων, Αττική Οδό
- Υποψήφιο γκολ της αγωνιστικής αυτό του Ντεσπόντοφ κόντρα στη Λουντογκόρετς (vid)
- «Ακριβοί στα πίτουρα, φτηνοί στο αλεύρι»: Κακουργήματα στα μπλόκα, πλημμελήματα στις υποκλοπές
- Πιερρακάκης: Τα μεγάλα αγκάθια για την ελληνική οικονομία και τι σημαίνει η εκλογή του στο Eurogroup
- Να επιστρέψει στις νίκες θέλει ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μπαρτσελόνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442