Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δυνητικά επιβλαβείς οι πρωτεϊνικές δίαιτες – Ανθυγιεινά και τα φαγητά σε πακέτο

Δυνητικά επιβλαβείς οι πρωτεϊνικές δίαιτες – Ανθυγιεινά και τα φαγητά σε πακέτο

Λονδίνο: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας όσον αφορά στην απώλεια βάρους, και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιεί ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας. Ανθυγιεινά όμως φαίνεται ότι είναι και πολλά φαγητά εστιατορίων που διανέμονται στα σπίτια, σύμφωνα με έρευνα βρετανικού περιοδικού για καταναλωτές.

Λονδίνο: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας όσον αφορά στην απώλεια βάρους, και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιεί ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας. Ανθυγιεινά όμως φαίνεται ότι είναι και πολλά φαγητά εστιατορίων που διανέμονται στα σπίτια, σύμφωνα με έρευνα βρετανικού περιοδικού για καταναλωτές.


Η προειδοποίηση της επιτροπής διαιτολογίας του συλλόγου, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι πλούσιες σε πρωτεΐνες δίαιτες διευκολύνουν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους. Παράλληλα, πολλές από τις δίαιτες αυτές δεν ενδείκνυνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς είναι φτωχές σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους.


Ο Δρ Ρόμπερτ Έκελ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος του συλλόγου, αναφέρει στο BBC: «Τα πλούσια σε πρωτεΐνη φαγητά μπορούν επίσης να είναι πλούσια σε λίπος. Ορισμένες από τις δίαιτες (αυτές) αυξάνουν την πρόσληψη λίπους και περιορίζουν θρεπτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προσέγγιση που δεν καλύπτει τις μακροπρόθεσμες διατροφικές ανάγκες του ατόμου. Πολλές από τις δίαιτες δεν παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος».


Οι πρωτεϊνικές δίαιτες προσφέρουν ταχεία απώλεια βάρους, προκαλώντας την απώλεια υγρών από τον οργανισμό. Μπορούν όμως παράλληλα να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.


Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη έχουν επίσης συνδεθεί με πτώση των επιπέδων του γλυκογόνου (που αποτελεί πηγή ενέργειας) στους μυς και το αίσθημα κόπωσης. Και όπως αναφέρει η Δρ Κλερ Μακ Έβιλι του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. «Είναι μια κατάσταση που παρατηρείται σε συνθήκες ασιτίας, προκαλεί την καύση λίπους και μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη» αναφέρει η ίδια. Επίσης, «η απομάκρυνση του αζώτου από τις πρωτεΐνες μπορεί να επιβαρύνει αρκετά τα νεφρά» συμπληρώνει.


Ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας προτείνει δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως, οι οποίες παρέχουν επαρκείς ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πίεση του αίματος. Ο σύλλογος προτείνει στο μέσο ενήλικο να περιορίσει την πρόσληψη λίπους σε λιγότερο από το 30% της συνολικής θερμιδικής αξίας των γευμάτων, ενώ το κορεσμένο λίπος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10%.


Υπερβολικές ποσότητες λίπους στα φαγητά σε πακέτο


Φαίνεται όμως ότι θα ήταν δύσκολο να πετύχει κανείς τους στόχους αυτούς παραγγέλνοντας φαγητό από εστιατόρια. Το περιοδικό Which?, που απευθύνεται στους Βρετανούς καταναλωτές, ανάλυσε το περιεχόμενο τυπικών πιάτων σε κινεζικά, ινδικά, ταϊλανδέζικα, ιταλικά και μεξικανικά (Tex-Mex) πιάτα. Διαπίστωσε ότι πολλά από τα «εξωτικά» αυτά φαγητά περιείχαν υπερβολικά πολύ λίπος και ζάχαρη.


Ιδιαίτερα ανθυγιεινά ήταν ορισμένα κινεζικά πιάτα, όπως το γλυκόξινο χοιρινό σε κουρκούτι που συνδυάζεται με τηγανητό ρύζι με αβγό, το οποίο περιείχε ούτε λίγο ούτε πολύ 60 γραμμάρια λίπους και 40 γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα. Το παραδοσιακό κινέζικο πιάτο με πάπια περιείχε 31 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.


Ανθυγιεινά ήταν επίσης πολλά ινδικά φαγητά, όπως το κοτόπουλο τίκα μασάλα με ρύζι -ο Ρόμπιν Κουκ το είχε χαρακτηρίσει το νέο εθνικό φαγητό των Βρετανών-, το οποίο περιείχε γύρων στα 47 γραμμάρια λίπος.


Πιο υγιεινά ήταν τα περισσότερα ιταλικά φαγητά που εξετάστηκαν. Τα ζυμαρικά με σάλτσα αραμπιάτα, για παράδειγμα, περιέχουν μόλις 12 γραμμάρια λίπος, 6 γραμμάρια ζάχαρη και 0,5 γραμμάρια νάτριο. Ιδιαίτερα παχυντικά ήταν πάντως τα λαζάνια, που περιείχαν 45 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.


Τα μεξικανικά φαγητά ήτα από τα πλέον πλούσια σε λίπος, ενώ τα ταϊλανδέζικα θεωρήθηκαν πιο υγιεινά. Το τηγανητό κοτόπουλο με ρύζι στον ατμό (φαντ κινγκ χάι) περιείχε 13 γραμμάρια λίπος, από τα οποία μόνο τα 3 γραμμάρια είναι κορεσμένο.


«Δεν είναι κακό να τρώει κανείς έξω ή να παραγγέλνει» αναφέρει στο BBC η Σου Φρίμαν του Which?. «Αλλά αν βασίζεστε σε αυτό το είδος φαγητού, εξοπλίστε τον εαυτό σας με κοινή διατροφική λογική, ώστε να γνωρίζετε ποια πιάτα πρέπει να επιλέξετε. Αν θέλετε να μειώσετε ειδικά την πρόσληψη λίπους, διαλέξτε απλό ρύζι, φαγητά που έχουν τηγανιστεί σε λίγο λάδι, ή φαγητά στον ατμό» συμπληρώνει.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο