Μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% αποφάσισε η αμερικανική κεντρική τράπεζα
Σε μία κίνηση που εξέπληξε τις αγορές, η Fed προχώρησε την Τετάρτη στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%. Είναι η τέταρτη φορά φέτος που η αμερικανική κεντρική τράπεζα μειώνει το κόστος δανεισμού, και το βραχυπρόθεσμο παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,5%.
Σε μία κίνηση που εξέπληξε τις αγορές, η Fed προχώρησε την Τετάρτη στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%. Είναι η τέταρτη φορά φέτος που η αμερικανική κεντρική τράπεζα μειώνει το κόστος δανεισμού, και το βραχυπρόθεσμο παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,5%.
Για δεύτερη φορά το 2001, η αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών αποφασίζει εκτάκτως να αποκλιμακώσει τα επιτόκια. Η προηγούμενη ανάλογη μείωση έγινε στις 3 Ιανουαρίου.
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποσκοπεί στη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.
Με τις ενδείξεις περαιτέρω οικονομικής επιβράδυνσης να αυξάνονται και την επόμενη συνάντηση να είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε επίσης στη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 0,5% σε 4%. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η σημερινή κίνηση – έκπληξη δείχνει ότι οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι η οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να είναι «βαθύτερη» και να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, απειλώντας την επέκταση – ρεκόρ της αμερικανικής οικονομίας, που τώρα βρίσκεται στον 11ο χρόνο.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.