Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Η συμβουλή του γιατρού για Καλό Πάσχα

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν από το Πάσχα κάνουν δίαιτα» ανέφερε ο ενδοκρινολόγος Χάρης Κανδηλώρος, συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών, όταν του ζητήσαμε να μας δώσει μια συμβουλή για το πασχαλινό τραπέζι, λέγοντας ότι εκείνοι που προσέχουν τη διατροφή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούν να τιμήσουν τον παραδοσιακό οβελία χωρίς τύψεις. Επειδή όμως […]


«Των φρονίμων τα παιδιά πριν από το Πάσχα κάνουν δίαιτα» ανέφερε ο ενδοκρινολόγος Χάρης Κανδηλώρος, συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών, όταν του ζητήσαμε να μας δώσει μια συμβουλή για το πασχαλινό τραπέζι, λέγοντας ότι εκείνοι που προσέχουν τη διατροφή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούν να τιμήσουν τον παραδοσιακό οβελία χωρίς τύψεις.


Επειδή όμως αφενός ως λαός δεν διακρινόμαστε για την εγκράτειά μας και αφετέρου τα διατροφικά σκάνδαλα έχουν καταστήσει το φαγητό περισσότερο πονοκέφαλο παρά απόλαυση, θα ήταν προτιμότερο να απέχουμε από τη νόστιμη μεν αλλά πλήρως ανθυγιεινή πέτσα του αρνιού.


Είναι γνωστό ότι το αρνίσιο κρέας περιέχει υψηλό ποσοστό λίπους που προκαλεί προβλήματα παχυσαρκίας και δυσλιπιδαιμιών. Ο κ. Κανδηλώρος επισημαίνει πάντως ότι τόσο το αρνί όσο και η μαγειρίτσα είναι κατεξοχήν πιάτα που καταναλώνονται μία φορά το χρόνο και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να απαρνηθούμε την παράδοση, εφόσον βέβαια φάμε με μέτρο.


Αναφορικά με το άλλο σήμα κατατεθέν των ημερών -τα κόκκινα αβγά-, ο ενδοκρινολόγος τονίζει ότι οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής περιέχουν λιγότερη χοληστερόλη.



Ο κ. Κανδηλώρος συστήνει στους καταναλωτές να προτιμήσουν αβγά είτε βιολογικής καλλιέργειας είτε προϊόντα που προέρχονται από μικρές οικογενειακές μονάδες. Αυτά θα τα βρούμε σε ειδικά καταστήματα ή λαϊκές αγορές.




Η σαλάτα του γιορτινού γεύματος


Τις τελευταίες ημέρες οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για την υψηλή τιμή των οπωροκηπευτικών και ιδιαίτερα της ντομάτας που, για ορισμένους, είναι σχεδόν απαγορευτική. Ο κ. Κανδηλώρος υπενθυμίζει ότι τόσο οι ντομάτες όσο και τα αγγούρια είναι προϊόντα εκτός εποχής, γεγονός που κατά πρώτον εξηγεί την υψηλή τους τιμή και κατά δεύτερον υποδηλώνει ότι έχουν αναπτυχθεί με αντιβιοτικά.



«Είναι λοιπόν προτιμότερο για την υγεία και την τσέπη μας να επιλέξουμε καρότα, λάχανο και μαρούλι για τη σαλάτα μας» προτρέπει ο κ. Κανδηλώρος.


Τέλος, αρκεστείτε σε ένα μόνο κομμάτι τσουρέκι για το καλό της ημέρας.


Και του χρόνου με υγεία!


health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο