H Oxfam ενάντια στις φαρμακοβιομηχανίες
Λονδίνο: Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Οxfam, που εδρεύει στη Βρετανία, κατηγόρησε τη Δευτέρα την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία και τον αναπτυγμένο κόσμο ότι έχουν εξαπολύσει πόλεμο σε βάρος των φτωχότερων χωρών, καθώς όσοι ζουν σε αυτές αδυνατούν να πληρώσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους φάρμακα.
Λονδίνο: Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Οxfam, που εδρεύει στη Βρετανία, κατηγόρησε τη Δευτέρα την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία και τον αναπτυγμένο κόσμο ότι έχουν εξαπολύσει πόλεμο σε βάρος των φτωχότερων χωρών, καθώς όσοι ζουν σε αυτές αδυνατούν να πληρώσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους φάρμακα.
Η Οxfam ισχυρίζεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παρασκευάζουν φθηνά αντίγραφα φαρμάκων, προκείμενου να θεραπεύσουν ασθένειες όπως το AIDS, τα αναπνευστικά προβλήματα και η παιδική διάρροια.
Επιπλέον, ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να αλλάξει τους κανονισμούς για τις πατέντες των φάρμακων, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οικονομικότερα αντίγραφα των φάρμακων και να είναι δυνατή η αγορά τους από τους πολίτες των φτωχότερων κρατών.
Όπως αναφέρει το ΒΒC, υπολογίζεται ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, ενώ 11 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που είναι ιάσιμες με τα κατάλληλα φάρμακα.
Βολές κατά της GlaxoSmithΚline
Συγκεκριμένα, η Οxfam ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline να σταματήσει τις νομικές ενέργειες ενάντια σε χώρες, όπως η Βραζιλία, οι οποίες παράγουν φθηνότερα αντίγραφα των φαρμάκων της.
Στη Βραζιλία παρασκευάζονται και διανέμονται δωρεάν τα φάρμακα για τους οροθετικούς, μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πολιτική, αφού ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί κατά 50%. Ωστόσο, η Βραζιλία αναμένεται να βρεθεί και στο νομικό στόχαστρο της ΠΟΕ.
Ο διευθυντής της Οxfam Justin Forsyth δήλωσε στο ΒΒC ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι έκδηλη η σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης.
Ο εκπρόσωπος της GlaxoSmithKline δήλωσε από την πλευρά του ότι οι άνθρωποι της Οxfarm δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα του προβλήματος, για την επίλυση του οποίου απαιτείται η συνεργασία των κυβερνήσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι το ανθρωπιστικό ίδρυμα αγνοεί παντελώς την προσφορά της εταιρείας του στις αναπτυσσόμενες χώρες και την προσπάθειά της να μειώσει σημαντικά το κόστος των φάρμακων για το ΑΙDS στις χώρες αυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ταυτόχρονα με τη διαμαρτυρία της, η Οxfam προσπαθεί να συγκεντρώσει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη διανομή και την έρευνα για φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πηγή: Αssociated Press
health.in.gr
- Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ – «Η κόρη μου φώναξε και έτρεξα» λέει ο πατέρας
- Αγορά ακινήτων: Χειμερινά εξοχικά… σε χειμερία νάρκη
- «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη για 3η χρονιά στο θέατρο Σταθμός
- Νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες προς την Ευρώπη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Αρκάς: Μια καλημέρα στις επιλογές
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)















































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442