Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κέρδη για το Nikkei την Παρασκευή, αλλά το γεν συνεχίζει την καθοδική του τροχιά

Κέρδη για το Nikkei την Παρασκευή, αλλά το γεν συνεχίζει την καθοδική του τροχιά

Με κέρδη 1,11% έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο του Τόκιο με το δείκτη Nikkei να έχει διαμορφωθεί στις 13.347,74 μονάδες. Παρ όλα αυτά, οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας δεν έχουν κοπάσει, με αποτέλεσμα το γεν να σημειώσει νέα πτώση και να φτάσει στο επίπεδο των 118,13 γεν/δολάριο που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δεκαεπταμήνου.

28

Με κέρδη 1,11% έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο του Τόκιο με το δείκτη Nikkei να έχει διαμορφωθεί στις 13.347,74 μονάδες. Παρ όλα αυτά, οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας δεν έχουν κοπάσει, με αποτέλεσμα το γεν να σημειώσει νέα πτώση και να φτάσει στο επίπεδο των 118,13 γεν/δολάριο που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δεκαεπταμήνου.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών έναντι του ευρώ (112,58 γεν/ευρώ), καθώς υπήρξαν φήμες ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συστήσουν στα ασιατικά κράτη να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα διεξαχθεί στο Κόμπε της δυτικής Ιαπωνίας το Σαββατοκύριακο.


Πάντως, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η πτώση του γεν συντελείται με την ανοχή της κυβέρνησης της χώρας, η οποία δείχνει να θεωρεί το γεγονός ως επιβοηθητικό της ανάκαμψης της οικονομίας και του χρηματιστηρίου.


Πράγματι, με τα επιτόκια ήδη κοντά στο μηδέν και με ένα ήδη τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, η υποτίμηση του νομίσματος αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα όπλα στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της ιαπωνικής κυβέρνησης για να προωθήσει την ανάκαμψη.


Σχετικά, ο υπουργός Εμπορίου, Τακέο Χιρανούμα, διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πορεία του γεν, αλλά σημείωσε ότι μία ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση ενδέχεται να σημάνει τη λήψη ορισμένων μέτρων. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Κιίτσι Μιγιαζάουα, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν ανησυχεί και εκτίμησε ότι «η ιαπωνική οικονομία θα βελτιώνεται στο εξής».


Εξάλλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην ιαπωνική πρωτεύουσα έδωσε επίσης μια θετική εικόνα για το μέλλον, λέγοντας ότι «σε μια μεταβατική εποχή καταγράφονται ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν συντρέχει λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον».


Πάντως, στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας δείχνουν αύξηση των τιμών χονδρικής το 2000 και μείωση των τραπεζικών πιστώσεων, υπογραμμίζοντας έτσι τη μάχη που δίνει η ιαπωνική οικονομία να ξεφύγει από την κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο