Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο που ευθύνεται για την ωχρή κηλίδα
Κλίβλαντ Οχάιο:Ερευνητές από το Οχάιο αναφέρουν ότι αναγνώρισαν ένα γονίδιο, το οποίο ευθύνεται για τη συχνότερη αιτία τύφλωσης, και προέβλεψαν ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην αναζήτηση της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας.
Κλίβλαντ Οχάιο:Ερευνητές από το Οχάιο αναφέρουν ότι αναγνώρισαν ένα γονίδιο, το οποίο ευθύνεται για τη συχνότερη αιτία τύφλωσης, και προέβλεψαν ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην αναζήτηση της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας.
Σύμφωνα με το CNN, oι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι το γονίδιο, που ονομάζεται ELOVL4, είναι το αίτιο της εκφύλισης της ωχρής κηλίδας (ΕΩΚ) του τύπου του Stargard, μιας πρώιμης μορφής της νόσου η οποία είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων.
Αυτό το σημαντικό εύρημα ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία της νόσου, ενώ θα δώσει και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πειραματικού μοντέλου με ζώα, προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές φαρμακολογικές θεραπείες.
Η εκφύλιση της ωχρής κηλίδας προκαλεί συνήθως θαμπή όραση ή θολές περιοχές και τυφλά σημεία στο κέντρο της όρασης.
Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και της λέπτυνσης των ιστών της ωχρής κηλίδας, του φωτοευαίσθητου δηλαδή τμήματος του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού, ή της εναπόθεσης χρωστικών ουσιών στην περιοχή. Στην εκφύλιση της ωχρής κηλίδας ξηρού τύπου, η οποία εξαρτάται από την ηλικία και αποτελεί το 90% των περιπτώσεων, δημιουργούνται νέα αγγεία κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια, ακολουθούν μικροαιμορραγίες σε αυτά τα αγγεία, οι οποίες προκαλούν θάνατο στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και δημιουργία τυφλών σημείων στην όραση.
Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την αποκατάσταση της απώλειας της όρασης, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι παίζει κάποιο ρόλο η διατροφή. Ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο μερικές φορές παρακινούνται να λάβουν συμπληρώματα ψευδαργύρου και να αυξήσουν την πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε.