Γαλλία: Στριμωγμένος και ο Μακρόν από τα αγροτικά μπλόκα – Απευθύνει έκκληση για χριστουγεννιάτικη «εκεχειρία»
Οι αγρότες στήνουν μπλόκα, ρίχνουν όγκους κοπριάς και διαδηλώνουν στη Γαλλία για πάνω από μία εβδομάδα
H κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί απηύθυνε σήμερα (19/12) έκκληση για μια χριστουγεννιάτικη «εκεχειρία» με τους αγρότες που διαδηλώνουν στην Γαλλία, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο περαιτέρω αποκλεισμών δρόμων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μια απόφαση που, σύμφωνα με την κυριότερη συνδικαλιστική τους ένωση, εξαρτάται από την απάντηση του πρωθυπουργού στα αιτήματά τους.
Οι αγρότες στήνουν μπλόκα, ρίχνουν όγκους κοπριάς και διαδηλώνουν στη Γαλλία για πάνω από μία εβδομάδα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης της νόσου οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή και για την εμπορική συμφωνία με το νοτιοαμερικανικό μπλοκ Mercosur.
Αγρότες έξω από την κατοικία Μακρόν
Αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους σήμερα μπροστά από την κατοικία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο παραθαλάσσιο θέρετρο Λε Τουκέ, στη βόρεια Γαλλία, όπου άφησαν ένα φέρετρο στο οποίο αναγράφονταν συνθήματα όπως «RIP Agri» και «Όχι στη Mercosur».
Στο μεταξύ, στην πόλη Αβινιόν, στο νότιο τμήμα της χώρας, αγρότες πέταξαν πατάτες σε δημόσια κτίρια.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η πολιτική της κυβέρνησης να θανατώνει ένα ολόκληρο κοπάδι όταν εντοπίζεται η νόσος οζώδους δερματίτιδας είναι υπερβολική και σκληρή. Υποστηρίζουν, επίσης, πως η συμφωνία ΕΕ-Mercosur, η υπογραφή της οποίας αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, θα επιτρέψει τις μαζικές εισαγωγές προϊόντων που δεν πληρούν τα γαλλικά πρότυπα.
Τα συνδικάτα περιμένουν την επιστολή Λεκορνί για να αποφασίσουν
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί πραγματοποιεί συναντήσεις με τις κυριότερες αγροτικές ενώσεις. Ο επικεφαλής του συνδικάτου FNSEA, του μεγαλύτερου της χώρας, είπε πως ο Λεκορνί δεσμεύτηκε να στείλει μια επιστολή έως απόψε το βράδυ, με απαντήσεις σε μια γκάμα αγροτικών ζητημάτων.
«Αυτή η επιστολή θα είναι αποφασιστικής σημασίας», υπογράμμισε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της FNSEA Αρνό Ρουσό, προσθέτοντας πως η συνδικαλιστική ένωση θα λάβει τότε μια απόφαση σχετικά με την αναστολή ή όχι των κινητοποιήσεων.
Οι ενώσεις Coordination Rurale και Confederation Paysanne, που ηγούνται των αποκλεισμών, ανέφεραν πως θα επιτρέψουν στους αγρότες σε κάθε περιφέρεια να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους.
«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι», δήλωσε ο Στεφάν Γκαλέ, εκπρόσωπος Τύπου της Confederation Paysanne, μετά τη συνάντησή του με τον Λεκορνί, προσθέτοντας πως «η απόφαση θα ληφθεί σε τοπικό επίπεδο, όμως θα σας πω αυτό: δεν μπορούμε να άρουμε τους αποκλεισμούς».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης Young Farmers Πιερίκ Ορέλ είπε πως τα μέλη της θα εφαρμόσουν μια εκεχειρία για τα Χριστούγεννα.
Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζέν δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL πως η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί περαιτέρω αποκλεισμούς και θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.
- Η Ζαχάροβα, τα καύσιμα, η Ευρώπη, τα πακέτα κυρώσεων και ο… ασβός
- Μπενίτεθ: «Το σημαντικότερο θα είναι το δεύτερο παιχνίδι»
- Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διχάζει τις προβλέψεις για τα επιτόκια της Fed
- Mondo Classic: Μακριά από τον καλό του εαυτό ο Καραλής – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ο Ντουπλάντις (vid)
- Συναγερμός μετά την επίθεση σε συναγωγή – Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στη Γερμανία
- Το 1-0 της ΑΕΚ επί της Τσέλιε με κεφαλιά του Βάργκα (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ έχουν εντάξει ενεργά τις κυβερνοεπιθέσεις στις πολεμικές τους επιχειρήσεις
- Η Νικόλ Κίντμαν αποκάλυψε το χειρότερο φιλί της στη μεγάλη οθόνη – Και δεν έχει καμία σχέση με τον Τομ Κρουζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442