Γαλλία – Βρετανία: Ζητείται η ακύρωση της μεταναστευτικής συμφωνίας – «Κυνικό και απάνθρωπο σύστημα»
Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταφέρεται εναντίον της μεταναστευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία
Η μεταναστευτική συμφωνία που σύναψαν Γαλλία και Βρετανία «δημιουργεί ένα κυνικό και απάνθρωπο σύστημα», εκτίμησε η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNCDH) σε γνωμοδότηση της που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ ζήτησε την ακύρωσή της.
Μέχρι στιγμής 26 μετανάστες έχουν απελαθεί στη Γαλλία και 18 έχουν γίνει δεκτοί στη Βρετανία
Η CNCDH «ανησυχεί για τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των διεθνών υποχρεώσεων των δύο χωρών», που προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή «επικίνδυνων διελεύσεων», αναφέρει στη μη δεσμευτική γνωμοδότησή της.
Η συμφωνία, που υπεγράφη στα τέλη Ιουλίου, προβλέπει την απέλαση στη Γαλλία μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της Βρετανίας με πλοιάρια μέσω της Μάγχης, με αντάλλαγμα την υποδοχή από το Λονδίνο μεταναστών που βρίσκονται στη Γαλλία, με βάση την αρχή «ένας προς έναν».
Μέχρι στιγμής 26 μετανάστες έχουν απελαθεί στη Γαλλία και 18 έχουν γίνει δεκτοί στη Βρετανία, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία από τη βόρεια Γαλλία.
Η συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία «πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Σύμφωνα με τη CNCDH, «αυτός ο μηχανισμός δημιουργεί ένα ιδιαίτερα κυνικό και απάνθρωπο σύστημα: η νόμιμη διέλευση ενός ατόμου στην Αγγλία εξαρτάται από την απέλαση και την επικίνδυνη διέλευση ενός άλλου με τη βοήθεια λαθρεμπόρων».
Η CNCDH καταγγέλλει «μια ασαφή συμφωνία που πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Οι όροι εισόδου στη Βρετανία στερούνται διαφάνειας και είναι μεροληπτικοί», τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της συμφωνίας είναι η «εκτροπή του δικαιώματος στο άσυλο» και «η ενίσχυση μιας λογικής μεταφοράς εκτός συνόρων των αιτήσεων ασύλου».
Εξάλλου η CNCDH εκφράζει την ανησυχία ότι η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να μην οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τη Μάγχη, αλλά ότι θα έχει «το αντίθετο αποτέλεσμα», κινδυνεύοντας να δημιουργηθούν νέες μεταναστευτικές οδοί «πιο μακρές και πιο επικίνδυνες» και «αυξημένη προσφυγή στους διακινητές».
Η CNCDH ζητεί να «καταργηθεί η συμφωνία» και «τουλάχιστον, να μην ανανεωθεί μετά τον Ιούνιο του 2026».
Παράλληλα επανέλαβε τη σύστασή της για «τη δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών πρόσβασης στο βρετανικό έδαφος που να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως το δικαίωμα ασύλου».
Στις 14 Οκτωβρίου περίπου 15 οργανώσεις – ανάμεσά τους η Utopia 56, οι Γιατροί του Κόσμου και η Secours Catholique—ζήτησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας να ακυρώσει τη συμφωνία αυτή.
Περισσότεροι από 8.400 μετανάστες έχουν φτάσει στις αγγλικές ακτές με αυτοσχέδια πλοιάρια από τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίζεται σε επίσημα βρετανικά στοιχεία.
- Νέα Αριστερά: Να κληθεί ο Ντίλιαν να δώσει τα έγγραφα για την προμήθεια του Predator στην ΕΥΠ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)

















![Το Ιράν απέτυχε στο Μνημόνιο Κατανόησης λέει ο Τραμπ – Θα τους χτυπήσουμε σκληρά σήμερα και αύριο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-09T052104Z_1675988392_RC2Z9MAZW6JT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442