Συρία: Έμμεσες εκλογές τον Σεπτέμβριο και διορισμένοι βουλευτές
Το ένα τρίτο των βουλευτών στη Συρία θα διοριστούν από τον μεταβατικό πρόεδρο Άχμεντ Αλ-Σάρα. Οι υπόλοιποι θα επιλεγούν τοπικές εκλογικές επιτροπές. Υπόσχεση για τουλάχιστον 20% γυναίκες βουλευτές.
Διευκρινίσεις για την εκλογική διαδικασία, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Συρία, δόθηκαν από την εκλογική επιτροπή της χώρας.
Τα δύο τρίτα των βουλευτών θα επιλεγούν από τοπικές επιτροπές σε όλη τη Συρία, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα διοριστεί από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Άχμεντ αλ-Σάρα.
Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μοχάμεντ Τάχα αλ Άχμαντ, ανακοίνωσε ότι οι έμμεσες εκλογές θα πραγματοποιηθούν 15 έως 20 Σεπτεμβρίου, με στόχο ένα μεταβατικό κοινοβούλιο.
Πώς θα εκλεγεί η Λαϊκή Συνέλευση
Σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο Sana, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, συναντήθηκε με τον Αλ-Σάρα για να του αναφέρει την πρόοδο της διαδικασίας.
Μετά τη συνάντηση, ο Μοχάμεντ Τάχα αλ Άχμαντ ανακοίνωσε ότι η νέα Εθνοσυνέλευση θα αποτελείται από 210 μέλη. Από αυτά, τα 140 θα εκλεγούν από τις τοπικές επιτροπές και 70 θα επιλεγούν από τον ίδιο τον Αλ-Σάρα.
«Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Εθνοσυνέλευσης θα διεξαχθούν μεταξύ 15-20 Σεπτεμβρίου», είπε. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον το 20% του νέου κοινοβουλίου θα είναι γυναίκες.
Η εκλογική επιτροπή θα επιλέξει τις τοπικές επιτροπές που θα αναλάβουν να συγκροτήσουν το εκλογικό σώμα. Οι υποψηφιότητες θα είναι ανοιχτές για όλους.
Οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους και να το συζητήσουν με τις τοπικές επιτροπές και με τους ψηφοφόρους.
Με βάση τη συνταγματική διακήρυξη του Μαρτίου, η θητεία της Λαϊκής Συνέλευσης θα ανανεώνεται κάθε δυόμισι χρόνια. Θα ασκεί νομοθετικό έργο μέχρι να υιοθετηθεί το νέο Σύνταγμα και να διεξαχθούν εκλογές.
Οι πρώτες της μεταβατικής περιόδου
Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες από την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024. Την εξουσία ανέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες της Ταχρίρ Αλ-Χάγιατ, πρώην μέλους της Αλ-Κάιντα, υπό τον Αχμέντ Αλ-Σάρα.
Έπειτα από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ο μεταβατικός πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα διέλυσε το κοινοβούλιο και επικύρωσε μια συνταγματική διακήρυξη που ορίζει πενταετή μεταβατική περίοδο. Τον Ιούνιο, με προεδρικό διάταγμα, ίδρυσε μια δεκαμελή επιτροπή που θα επιβλέπει τη συγκρότηση των τοπικών εκλογικών οργάνων, τα οποία θα επιλέξουν τους νέους βουλευτές.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)






















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442