«Σπίτι μου 2»: Υπερτιμημένα ακίνητα έως 40% ακυρώνουν στεγαστικά δάνεια
Το πρόγραμμα φαίνεται να «μην τραβάει» λόγω των στρεβλώσεων που έχουν προκληθεί στην αγορά, κυρίως εξαιτίας του «φουσκώματος» των τιμών που αφορούν στα επιλέξιμα ακίνητα
Μόλις σε 185,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αποταμιεύσεις στεγαστικών δανείων του προγράμματος «Σπίτι μου 2» που εξασφαλίζει μειωμένα επιτόκια για δάνεια έως 190.000 ευρώ. Οι εκταμιεύσεις αυτές αντιστοιχούν σε 1.736 δάνεια, που σημαίνει ότι η μέση αξία του δανείου διαμορφώνεται έως τώρα σε περίπου 105.000 ευρώ.
Καθυστερήσεις υπάρχουν και στη διαδικασία του νομικού και τεχνικού ελέγχου των κτιρίων
Δηλαδή, οι εκταμιεύσεις των δανείων είναι κάτω από το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος (2 δισ. ευρώ). Τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον ρυθμό των εκταμιεύσεων, αφού μέχρι τις 10 Ιουνίου οι εκταμιεύσεις ανέρχονταν σε μόλις 64 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε 613 δάνεια, ενώ στα τέλη Μαΐου υπολογίζονταν σε 41 εκατ. ευρώ για 400 δάνεια.
Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» τραπεζικές πηγές, το πρόγραμμα φαίνεται να «μην τραβάει» λόγω των στρεβλώσεων που έχουν προκληθεί στην αγορά ακινήτων, κυρίως εξαιτίας του «φουσκώματος» των τιμών για τα επιλέξιμα ακίνητα. Η διευθύνουσα σύμβουλος της CrediaBank (πρώην Attica Bank) είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς δεν βρίσκονται σπίτια.
Πηγές της μεσιτικής αγοράς, εξάλλου, κάνουν λόγο για υπερτιμολογήσεις 20%-40% στα ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος (έως 150 τ.μ. επιφάνεια, κατασκευή πριν από το 2008, εμπορική αξία έως 250.000 ευρώ).
«Ενα σπίτι που κανονικά κοστίζει γύρω στα 120.000 ευρώ, φτάνει να πουλιέται έως και 160.000 ευρώ», λέει επαγγελματίας του κλάδου. Προσθέτει, δε, ότι οι τιμές δεν αυξάνονται μόνο στα επιλέξιμα ακίνητα, αλλά στο σύνολο της αγοράς. «Θέλει σκέψη το να μπει κάποιος στο πρόγραμμα», υπογραμμίζει ο ίδιος και εκτιμά ότι μετά τη λήξη του θα πέσουν οι τιμές (συμβασιοποιήσεις δανείων έως τέλη Ιουνίου 2026).
Ακίνητα: Οι καθυστερήσεις στους ελέγχους για το «Σπίτι μου 2»
Καθυστερήσεις υπάρχουν, εξάλλου, και στη διαδικασία του νομικού και τεχνικού ελέγχου των κτιρίων, που συνήθως αποτιμώνται από τις τράπεζες χαμηλότερα από την αξία που ζητά ο πωλητής.
Ετσι, η τράπεζα προτείνει χρηματοδότηση ανάλογα με τη δική της εκτίμηση για την αξία του ακινήτου, με αποτέλεσμα να απαιτείται από τον δανειολήπτη να αυξήσει σημαντικά τη δική του συμμετοχή, που ενδέχεται να ξεπερνά και τις δυνατότητές του.
Πάντως, οι συμβασιοποιήσεις προχωρούν με καλύτερους ρυθμούς, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) να έχει εγκρίνει περίπου 8.600 δάνεια αξίας 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 50% του προγράμματος.
Τα δάνεια αυτά έχουν επί της ουσίας «κλείσει», ακόμα κι αν δεν έχουν εκταμιευθεί. «Μετά τη συμβασιοποίηση, η εκταμίευση προχωρά ύστερα από 2-3 μήνες», εξηγεί ο μεσίτης. Οι τράπεζες έχουν εγκρίνει, εξάλλου, περίπου 30.000 δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια, όμως τα σπίτια δεν έχουν βρεθεί. Η υποβολή νέων αιτήσεων, δε, έχει σχεδόν σταματήσει.
- Ηράκλειο: Οδηγός μηχανής παρέσυρε και χτύπησε γυναίκα, σκότωσε τον σκύλο της και εξαφανίστηκε
- Εργασία: Οι κλάδοι που θα κάνουν τη διαφορά σε συνθήκες και μισθούς
- ΑΕΚ – Λέβιτσε 99-88: Ξέσπασε στην παράταση και προκρίθηκε ως πρώτη (vid)
- Deals σε ενέργεια και άμυνα εξετάζουν η Ρωσία με την Ινδονησία
- Netflix: Επιστρέφει στον μεγάλο δανεισμό για να αποκτήσει τη Warner Bros — Η πιο τολμηρή κίνηση στην ιστορία της
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα
- Ολυμπιακός ΟΝΕΧ – Άπελντοορν 3-0: «Άλμα» πρόκρισης για τους Ερυθρόλευκους
- Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)









































































![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442