Γάζα: Το Ισραήλ δεν έχει «καμία δικαιολογία» για τη μη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, λέει η Γερμανία
Το Ισραήλ πρέπει «επιτέλους να τηρήσει τις υποσχέσεις του ν’ αφήσει να ρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά δικαιολογία» για την παρεμπόδιση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Κυριακή ανώτερο στέλεχος της γερμανικής διπλωματίας, την παραμονή συνόδου για το ζήτημα που οργανώνεται στο Κάιρο (στη φωτογραφία του Reuters/Ramadan Abed, επάνω, εικόνα από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας).
Το Ισραήλ πρέπει «επιτέλους να τηρήσει τις υποσχέσεις του ν’ αφήσει να ρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και να προσφέρει επαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση κάθε στιγμή», υπογράμμισε ο Τομπίας Λίντνερ, υφυπουργός Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του επ’ ευκαιρία του ταξιδιού του στην Αίγυπτο.
Το Βερολίνο ακροβατεί ανάμεσα στην υποστήριξή του στο Ισραήλ και στην τήρηση του διεθνούς δικαίου
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτό. Το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα συναντά τα όριά του στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επέμεινε.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε παρόμοια τοποθέτηση στις αρχές Νοεμβρίου, προσάπτοντας στο Ισραήλ ότι αθετεί «μονίμως» δεσμεύσεις του.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως αναστέλλει τη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Κερέμ Σαλόμ, ισραηλινής διέλευσης-κλειδιού, εξηγώντας πως πλέον το εγχείρημα είναι «αδύνατο».
Το Βερολίνο, που το τελευταίο διάστημα αύξησε τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, αναζητεί ολοένα πιο δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ιστορική υποστήριξή του στο εβραϊκό κράτος και στις εκκλήσεις να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο στην Εγγύς Ανατολή, που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας κι εξαπλώθηκε στον Λίβανο.
«Δεν έχουμε φθάσει» στην κατάπαυση
Την περασμένη Τρίτη, η κυρία Μπέρμποκ χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, βλέποντας «αχτίδα ελπίδας για ολόκληρη την περιφέρεια».
Αλλά παρά τη δυναμική που θεωρήθηκε πως έδωσε η εξέλιξη για να συμφωνηθεί επίσης κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», σημείωσε χθες ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.207 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε χθες νεότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 44.429 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακο από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ, πριν έναν χρόνο και πλέον, με 47 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τις προηγούμενες 24 ώρες.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας