Φωτιές: Μεγάλος ο κίνδυνος από τα ακαθάριστα οικόπεδα
Ωρολογιακή βόμβα αποτελούν τα ακαθάριστα οικόπεδα σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές.
«Βόμβα» για τους ημιαστικούς και περιφερειακούς κυρίως δήμους, αποτελούν τα ακαθάριστα από χόρτα οικόπεδα, καθώς λειτουργούν ως προσάναμμα για τις πυρκαγιές.
Στην Βαρυμπόμπη, τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα σε σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί, ξερά χόρτα και σκουπίδια, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, μία πραγματική απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.
Τα ακαθάριστα οικόπεδα λειτουργούν ως προσάναμμα για τις πυρκαγιές
Κάτοικοι μιλώντας στο MEGA, εξηγούν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από όσα οικόπεδα έχουν εγκαταλειφθεί ή χώρους που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου.
«Τα οικόπεδα των ιδιοκτητών καθαρίζονται γιατί φοβόμαστε για τις περιουσίες μας. Το θέμα είναι πως δεν εξαρτάται από εμάς αυτό και καθαρά να έχουμε τα δικά μας οικόπεδα εάν δεν καθαρίσει και ο δήμος γύρω γύρω», αναφέρουν.
«Ο κόσμος και ο δήμος πρέπει να κινητοποιηθεί, ίσως να βάζουν και πρόστιμα. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από το 2021 που καήκαμε, μην πάθουμε πάλι καμία ζημιά».
Αυτοψία στην Πεντέλη
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την αντιπυρική περίοδο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε αυτοψία στην Πεντέλη.
Η συντήρηση των χωματόδρομων, το κλάδεμα της βλάστησης, ο καθαρισμός των χόρτων και των απορριμμάτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την αντιπυρική περίοδο.
«Η δουλειά αυτή ποτέ δεν τελειώνει, πάντα υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα και άλλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν και έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την προετοιμασία», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο άνυδρος χειμώνας με τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί τους επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την αντιπυρική περίοδο.
Άμεσα ανοίγει και η ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα καταγράφει και θα παρακολουθεί τους ακάλυπτους χώρους που αποτελούν εστίες κινδύνου, ενώ προβλέπονται και βαριές καμπάνες από 1.000 έως 54.000 ευρώ.
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
- Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ: «Κλειδί ο διάλογος» – Θεμελιώδεις αρχές κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα
- O βασιλιάς του Μαρόκου αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για ένταξή του ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Australian Open 2026: Όλοι οι χορηγοί του Slam και η πραγματική αξία των συμφωνιών
- Ανί Ερνό: Όταν μια παράνομη έκτρωση κόντεψε να τη σκοτώσει, έκανε το δικαίωμα στην άμβλωση σημαία της
- Η μέρα των αποφάσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έφτασε – Το κλίμα στα μπλόκα και η αγωνία του Μαξίμου
- Χοκς – Μπακς 110-112: Νίκη – ανάσα στην Ατλάντα με «διπλό» Αντετοκούνμπο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442