Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλχημείες Μπάιντεν στα χρήματα προς την Ουκρανία - Έως 250 δισ. μπορεί να φτάσει η αμερικανική βοήθεια!

Αλχημείες Μπάιντεν στα χρήματα προς την Ουκρανία – Έως 250 δισ. μπορεί να φτάσει η αμερικανική βοήθεια!

Τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ που εκθέτουν τον Λευκό Οίκο.

Για «λίγα» δισεκατομμύρια φαίνεται να έπεσαν έξω οι αμερικανικές αρχές στους υπολογισμούς τους για την συνολική βοήθεια που έχει μεταφέρει η Ουάσινγκτον στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση της Διευθύντριας του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ (OMB) Σαλάντα Γιούνγκ την Τρίτη 9 Απριλίου, εκτιμάται ότι τρέχον ποσό της αποσταλείσας βοήθειας ανέρχεται σε τουλάχιστον 125 δισ. δολάρια και όχι 114 δισ, όπως ανέφερε σε προηγούμενη ενημέρωση η ίδια υπηρεσία.

Πρόκειται για μια διαφορά τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια δολ. «βούτυρο στο ψωμί» των Ρεπουμπλικανών, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ενώ ξεπερνάει ακόμα και τον συνδυασμένο προϋπολογισμό του 2023 για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τη NASA!

Πως όμως προέκυψαν αυτά τα «νέα» νούμερα;

Είχαν προηγηθεί δύο επιστολές στην Γιούνγκ με αποστολέα μια ομάδα γερουσιαστών και βουλευτών με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστής Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, πιέζοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει το πραγματικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία. Η μία ήταν τον Ιανουάριο 2023 και ή άλλη τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ειδικότερα, όταν η Γιούνγκ απάντησε στην πρώτη επιστολή, με καθιστέρηση σχεδόν οκτώ μηνών, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023, η ίδια ισχυρίστηκε, μέσω ενός αδιαφανούς και ελλιπούς δελτίου δεδομένων, ότι η βοήθεια της Ουκρανίας ανήλθε συνολικά σε 111 δισ δολάρια.

Ωστόσο γερουσιαστές και βουλευτές υπολόγισαν το κόστος «τουλάχιστον 114 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ουκρανικό πυροβολικό βάλει κατά ρωσικών θέσεων στο Αζόφ.

«Οι ελλείψεις στην απάντηση της OMB ήταν πολλές», ανέφεραν σε επιστολή τους στην Γιούνγκ. «Δεν συμπεριέλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βασικές πιστώσεις για την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας. Παρέλειψε την αποδέσμευση 6,2 δισ. δολ. της κυβέρνησης για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, πράγμα που σήμαινε ότι ορισμένοι αριθμοί στα έγγραφα της OMB, καθώς και στοιχεία σε δολάρια που η κυβέρνηση στην Ουκρανία, δεν είναι ενημερωμένοι. Δεν μας επέτρεψε να προσδιορίσουμε «τις υποχρεώσεις, επιμερισμούς και δαπάνες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για άλλες χώρες ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Έτσι ο Βανς και οι υπόλοιποι που συνυπέγραψαν την επιστολή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απάντηση της OMB τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν ανταποκρίθηκε ορθά στο αίτημα τους. «Εάν μπορούμε να βασιστούμε σε ένα τέτοιο έγγραφο της OMB για να οδηγηθούμε σε έναν αριθμό, τότε είναι περίπου 111 δισ. δολάρια. Φαίνεται πιθανό ότι τα δεδομένα που δεν έχετε ακόμη παράσχει θα αύξαναν αυτόν τον αριθμό κατά απροσδιόριστο μέγεθος» ανέφερεαν στην επιστολή τους προς την OMB.

Έως και 240 δισ. τα αμερικανικά χρήματα στην Ουκρανία

Μετά την δεύτερη επιστολή που έστειλαν οι γερουσιαστές τον Σεπτέμβριο του 2023, η OMB έδωσε μια απάντηση που εντυπωσίασε αρνητικά τους νομοθέτες.

Όπως αναφέρουν οι γερουσιαστές, βάσει αυτών που είδαν από την νέα απάντηση της, η κυβέρνηση δεν ανέφερε τουλάχιστον άλλα 684 εκατ. δολ. σε δαπάνες για την Ουκρανία, άφησε άλλα 900 εκατ. δολάρια σε βοήθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης που συνδέεται με τον πόλεμο της Ουκρανίας και έναν αριθμό από «τρύπες» παγίδων που έχει υπολογίσει το συνολικό ποσό της βοήθειας της Ουκρανίας που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια.

Έτσι, στην περίπτωση που το Κογκρέσο αποφασίσει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, η αμερικανική βοήθεια της Ουκρανίας συν τους τόκους μπορεί να ξεπεράσει τα 254 δισ. δολάρια όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Cato.

«Με τις ΗΠΑ να έχουν υπερβολικά υψηλά ελλείμματα 5,6% του ΑΕΠ το 2024, καθώς οι προβλέψεις για το χρέος υπερβαίνουν το ιστοριό υψηλό, το Κογκρέσο θα πρέπει να αντισταθμίσει πλήρως τις νέες δαπάνες για να αποφύγει τη συμβολή στην επιδείνωση της δημοσιονομικής υγείας του κράτους μας» καταλήγουν οι ειδικοί του Cato.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024