Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ολοένα και πιο βαρύς ο απολογισμός των θυμάτων – Η Ρωσία αρνείται τη βοήθεια του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ παρότρυνε τη Ρωσία να ενεργήσει κατά τρόπο που συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Μόσχα απέρριψε την προσφορά των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός χθες Κυριακή, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται πιο βαρύς και τα μολυσμένα νερά οδήγησαν στο κλείσιμο παραλιών στη νότια Ουκρανία.
Η κατάρρευση του φράγματος, σε τομέα της Χερσώνας (νότια) υπό ρωσικό έλεγχο, την 6η Ιουνίου, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία και σε τομείς της περιφέρειας που έχουν κυριεύσει ρωσικά στρατεύματα, καταστρέφοντας σπίτια και αγροτικές εκτάσεις και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
52 οι νεκροί μέχρι στιγμής
Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής έχει φθάσει τους 52 νεκρούς: ρώσοι αξιωματούχοι λένε πως 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κάνει λόγο για 17 νεκρούς και 31 αγνοούμενους. Συνολικά, οι πληγέντες ξεπερνούν τους 11.000 και στις δυο πλευρές.
Ο ΟΗΕ παρότρυνε τη Ρωσία να ενεργήσει κατά τρόπο που συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Δεν γίνεται να αρνείται κανείς τη χορήγηση βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται», τόνισε η Ντενίζ Μπράουν, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Ουκρανία, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο είχε ανεγερθεί στη Νόβα Καχόβκα την περίοδο της σοβιετικής ένωσης και τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442