Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χάνει έναν στρατηγό ενώ εντείνεται η αντεπίθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χάνει έναν στρατηγό ενώ εντείνεται η αντεπίθεση

Η στρατηγική της Ρωσίας στοχεύει στη σταδιακή μείωση των δυνάμεων της Ουκρανίας και στη διαμόρφωση συνθηκών περικύκλωσης για την εξουδετέρωση της θωράκισής της.

Η Ουκρανία έχει εντείνει την επίθεσή της στο στρατηγικό προγεφύρωμα Vremivka, μ’ επίκεντρο τον οικισμό Marakrivka (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter).

Αύξησε το πυροβολικό

Εχει επίσης αυξήσει σημαντικά το πυροβολικό της, μεταφέροντας την 4η Ταξιαρχία Πυροβολικού, την Ταξιαρχία Jaeger, την 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης (που προέρχεται από στρατηγικές εφεδρείες) και την 3η Ταξιαρχία αρμάτων μάχης.

Εχει μετακινήσει μια ακόμη από τη Χερσώνα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο προγεφύρωμα, ενώ και άλλες ταξιαρχίες εμπλέκονται σ’ αυτή την επιχείρηση, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής.

Ο παρακάτω χάρτης (από το Military Channel) δείχνει πού διεξάγονται οι μεγάλες μάχες σ’ αυτήν την περιοχή. Οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει μόνο ένα μικρό τμήμα των δυνάμεών τους, και αυτή τη στιγμή είναι περισσότερες από τις πολλές ουκρανικές ταξιαρχίες σ’ αυτή την επίθεση.

Εχασαν έναν στρατηγό

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση στο γκριζαρισμένο κουτί του χάρτη (εικόνα, κάτω), αλλά κατάφεραν μόνο να επιβραδύνουν τους Ουκρανούς, όχι να τους αναγκάσουν σε οπισθοχώρηση, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για την Πολιτική Ασφάλειας και στο Ινστιτούτο Yorktown.

Ο καιρός στην περιοχή είναι καθαρός, κάνοντας τις αεροπορικές επιχειρήσεις (ελικόπτερα, drones και αεροσκάφη) πιο αποτελεσματικές. Τις προηγούμενες μέρες υπήρχε έντονη βροχή και ομίχλη.

Αυτή η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Ρώσοι έχασαν έναν στρατηγό, τον υποστράτηγο Σεργκέι Γκοριάτσεφ, 52 ετών, αρχηγό του επιτελείου της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Οπλων, ο οποίος σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση, μάλλον το διοικητήριό του χτυπήθηκε από HIMARS.

Είναι πιθανό να στοχοποιήθηκε από αμερικανικά και βρετανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που εκτελούσαν υπεράκτιες αποστολές.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk RQ-4, ένα εξαιρετικά ικανό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πληροφοριών, και οι Βρετανοί το πολύ μεγαλύτερο, επανδρωμένο κατασκοπευτικό σκάφος Rivet Joint RC-135.

Μακριά από την πρώτη γραμμή

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το επίπεδο των θυμάτων ή του εξοπλισμού που καταστράφηκε εκατέρωθεν. Οι Ουκρανοί βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας, η οποία είναι πολύ βαριά οχυρωμένη.

Η ρωσική στρατηγική μέχρι στιγμής φαίνεται ν’ αποδεικνύεται δαπανηρή για τους Ουκρανούς, καθώς μειώνει σιγά σιγά τις δυνάμεις τους, ενώ επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες περικύκλωσης (Kesselschlacht) ώστε συστηματικά να εξουδετερώσει την ουκρανική θωράκιση.

Οι Ουκρανοί λένε ότι οι Ρώσοι ξεμένουν από πυρομαχικά, αλλά αυτό μπορεί να βασίζεται στις λίγες μέρες κακοκαιρίας και όχι σ’ οτιδήποτε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τους δρόμους της επιστροφής μέχρι τη Ρωσία, κι’ έτσι έχουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν βάσει των επιλογών τους.

Aλλες εξελίξεις

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Ορισμένες επικεντρώθηκαν σε κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και εγκαταστάσεις πετρελαίου, καυσίμων και λιπαντικών.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι επιτυγχάνουν σημαντική πρόοδο στην επίθεση στα πλευρά του Μπαχμούτ, παρόλο που σχεδόν κάθε αναφορά λέει ότι εκδιώχθηκαν και υπέστησαν απώλειες.

Αυτό είναι ενδεικτικό της ανάγκης του Κιέβου ν’ αναφέρει μόνο επιτυχίες στο εσωτερικό, ακόμη κι’ όταν αυτές απέχουν από την πραγματικότητα.


Το ρωσικό επιθετικό και ελικόπτερο επιτήρησης Ka-52 (φωτογραφία αρχείου Reuters)

Η ενίσχυση της προπαγάνδας είναι κάτι που θα περίμενε κανείς στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιθετικής επιχείρησης.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα τανκ Leopard, προφανώς άθικτο, που άφησαν ουκρανοί χειριστές με τον κινητήρα ακόμα σε λειτουργία.

Το μοντέλο του τανκ (Α4 ή Α6) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από τους Ρώσους, αλλά είναι ένα σημαντικό πολεμικό τρόπαιο και ένα σύστημα που θ’ αξιοποιήσουν οι ρώσοι ειδικοί.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν επίσης ένα μαχητικό όχημα Bradley που δεν υπέστη ζημιές. Υπάρχει ένα σύντομο βίντεο στρατιώτη από την κατάληψη αυτού του εξοπλισμού, αλλά είναι πρόχειρο και δεν αποκαλύπτει τον πραγματικό χρόνο και τόπο.

Μια τρομερή κατάσταση

Σημειώθηκε μια τρομερή κατάσταση στην ουκρανική πλευρά που αξίζει καταδίκης. Τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες πήγαν ν’ ανασύρουν έναν συμπολεμιστή τους που τραυματίστηκε στο πεδίο της μάχης.

Δεν είχαν εξουσιοδότηση να το κάνουν και προφανώς άφησαν τη θέση τους για να σώσουν τον φίλο τους.

Οι Ουκρανοί έστειλαν ένα Bradley και γάζωσαν τους τέσσερις στρατιώτες και τον τραυματισμένο συνάδελφό τους. Ολο το επεισόδιο καταγράφηκε σε βίντεο από ρωσικό drone.

Οπλα

Το ρωσικό επιθετικό και ελικόπτερο επιτήρησης Ka-52 φαίνεται να ήταν επιτυχές στις επιχειρήσεις του κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.

Είναι εξοπλισμένο με τον πύραυλο 9m127-1 Vikhr-1 που λειτουργεί όπως το αμερικάνικο Hellfire και το Ισραηλινό Spike.

Εχει ως κύριο χαρακτηριστικό του ότι είναι πολύ πιο γρήγορος από τους δυτικούς πυραύλους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάρριψή του.


Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την τεράστια αεροπορική άσκηση Air Defender, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του (φωτογραφία nato.int)

Τα Ka-52 λέγεται ότι είναι εξοπλισμένα με συστήματα κατευθυντικών αντιμέτρων υπερύθρων για αυτοπροστασία από πυραύλους.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν συστήματα DIRCM σε ορισμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων AH-64E Apache και UH-60. Το ρωσικό ονομάζεται Vitebsk L-370. Οι επιτόπιες αναφορές λένε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των ουκρανικών επιθέσεων.

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο. Οι ΗΠΑ παράγουν βλήματα 120mm DU διάτρησης θωράκισης για τα άρματα μάχης.

Οι Ουκρανοί μπορούν να τα εκτοξεύσουν από τα άρματα μάχης Leopard που έχουν παραλάβει και στο μέλλον από τα άρματα μάχης Abrams, τα οποία δεν έχουν ακόμη σταλεί.

Τα πυρομαχικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το βρετανικό τανκ Challenger γιατί χρησιμοποιεί ραβδωτό σωλήνα.

Εχει προκληθεί θόρυβος στο ΝΑΤΟ επειδή η Πολωνία θέλει να στείλει χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η Πολωνία έχει λάβει κάποια υποστήριξη από τη βορειοατλαντική συμμαχία, αλλά οι προειδοποιήσεις για την εξάπλωση του πολέμου στην Ευρώπη είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου μια τεράστια αεροπορική άσκηση που ονομάζεται Air Defender, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου και είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του.

Πολιτική

Σ’ ένα βίντεο στη Μόσχα, ο Πούτιν στάθηκε με τον υπουργό Αμυνας Σοϊγκού για φωτογραφίες, αλλά φαίνονταν απόμακροι ο ένας από τον άλλον: σ’ ένα καρέ, ο Πούτιν απομακρύνεται από τον Σοϊγκού. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό σημαίνει κάτι.

Η Ρωσία συνέλαβε μια ανατρεπτική ομάδα που φέρεται να προετοίμαζε επιθέσεις δολιοφθοράς σε σιδηρόδρομους στις περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της ρωσικής επικράτειας που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024