Κοροναϊός: Ταυτόχρονο ετήσιο εμβολιασμό για Covid-19 και γρίπη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ
Εφόσον δεν εμφανιστούν νέες παραλλαγές με μεγάλες διαφορές, ο ετήσιος εμβολιασμός θα είναι επαρκήςγια τους περισσότερους ανθρώπους, δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι.
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αρχίσουν να συστήνουν ετήσιο εμβόλιο Covid-19 που θα μπορεί να χορηγείται μαζί με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η χορήγηση των εμβολίων νέας γενιάς για την ανάσχεση της πανδημίας.
Οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να λάβουν τα νέα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, αναφέρει το Reuters. Για τους περισσότερους πολίτες «αυτό σημαίνει ένα εμβόλιο Covid-19, μια φορά το χρόνο, κάθε φθινόπωρο» δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Για τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών, κινούμαστε προς μια φάση στην οποία μία και μόνο ένεση το χρόνο θα προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου για όλο τον χρόνο. Είναι σημαντικό ορόσημο» είπε η συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία Ασίς Τζα.
Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι εκτίμησε πως, εφόσον δεν εμφανιστούν νέες παραλλαγές με μεγάλες διαφορές, ο ετήσιος εμβολιασμός θα είναι επαρκήςγια τους περισσότερους ανθρώπους, αν και ορισμένες ευάλωτες ομάδες ίσως χρειάζεται να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις συχνότερα.
«Πιθανότατα κινούμαστε προς ένα πρόγραμμα εμβολιασμών παρόμοιο με αυτό για την εποχική γρίπη, με ετήσια, επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 που ταιριάζουν με τα κυκλοφορούντα στελέχη» δήλωσε.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα προσαρμοσμένα εμβόλια της Όμικρον μπορούν να σώσουν χιλιάδες Αμερικανούς.
«Οι προβολές των μοντέλων δείχνουν ότι η απορρόφηση επικαιροποιημένων εμβολίων Covid-19 στα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη νωρίς το φετινό φθινόπωρο θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 100.000 νοσηλείες και 9.000 θανάτους και να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσα ιατρικά κόστη» δήλωσε η διευθύντρια των ECDC Ροσέλ Ουαλένσκι.
Στις ΗΠΑ, τα εμβόλια νέας γενιάς καλύπτουν τον αρχικό πανδημικό ιό μαζί με τα στελέχη BA.4 και BA.5 της Όμικρον, τα οποία επικρατούν αυτή τη στιγμή σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας