Κτηνοτροφία: Ευρωπαϊκό πακέτο αποζημιώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου
Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ελληνικού κτηνοτροφικού τομέα, που πλήττεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσηςγια τις κρατικές ενισχύσεις, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.
Το ελληνικό μέτρο
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, καθεστώς 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.
Το μέτρο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό τομέα και πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης.
Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης ίσο με i) το 2 % του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ το 2021, ή ii) το 2 % των ακαθάριστων εσόδων τους το 2020, ανάλογα με το αν υπόκειντο ή όχι σε ΦΠΑ το 2021.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.
Ειδικότερα, η ενίσχυση
i) δεν θα υπερβαίνει τις 35 000 ευρώ ανά δικαιούχο και
ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.
Στήριξη στους κτηνοτρόφους
Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Αυτό το καθεστώς των 50 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά».
- Έδεσσα: Αιματηρό επεισόδιο στο καρναβάλι – 23χρονος μαχαίρωσε 21χρονο στο πόδι
- Κυπελλούχος Ισπανίας η Μπασκόνια με «κατοστάρα» στη Ρεάλ
- Χαμάς: Ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της, μεταξύ του Χάλεντ Μεσάαλ και του Χαλίλ αλ Χάγια
- Καθαρά Δευτέρα: Πού ευνοούν οι συνθήκες για το πέταγμα του χαρταετού – Χάρτης με την εκτιμώμενη ένταση ανέμων
- BAFTA 2026: Το «One Battle After Another» είναι και επισήμως η καλύτερη ταινία – Δείτε όλους τους νικητές
- Μονακό – Λε Μαν 103-79: Η ομάδα του Σπανούλη κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας
- Νέα Υόρκη: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης
- To 91% του Ντιόγκο Νασιμέντο και η ιδέα του Μεντιλίμπαρ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/tony-chen-9hX9N-wMyzQ-unsplash-1-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442