Κτηνοτροφία: Ευρωπαϊκό πακέτο αποζημιώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου
Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ελληνικού κτηνοτροφικού τομέα, που πλήττεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσηςγια τις κρατικές ενισχύσεις, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.
Το ελληνικό μέτρο
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, καθεστώς 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.
Το μέτρο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό τομέα και πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης.
Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης ίσο με i) το 2 % του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ το 2021, ή ii) το 2 % των ακαθάριστων εσόδων τους το 2020, ανάλογα με το αν υπόκειντο ή όχι σε ΦΠΑ το 2021.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.
Ειδικότερα, η ενίσχυση
i) δεν θα υπερβαίνει τις 35 000 ευρώ ανά δικαιούχο και
ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.
Στήριξη στους κτηνοτρόφους
Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Αυτό το καθεστώς των 50 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά».
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)




























![Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες και πιέζουν την κυβέρνηση [Live χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/6766446-1-315x220.jpg)
![Ενισχύσεις: Ποια ποσά ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κατέβαλε στους αγρότες [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/TSC_4_LARISA-4-315x220.jpg)












![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442