Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αυθεντικό το προσχέδιο νόμου για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Αυθεντικό το προσχέδιο νόμου για τις αμβλώσεις

Το προσχέδιο γνωμοδότησης διέρρευσε την Δευτέρα και δημοσιοποιήθηκε από τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico.

«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών»: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για να βροντοφωνάξουν την «οργή» τους για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αναιρέσει την ιστορική απόφαση του 1973 που μετέτρεψε σε συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση.

Ήταν η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική αιρετή Λετίσια Τζέιμς, αυτή που κάλεσε επιθετικά σε γενική κινητοποίηση, μπροστά σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κυρίως νέους, συγκεντρωμένους σε πλατεία στο νότιο Μανχάταν, όπου βρίσκεται δικαστικό μέγαρο.

Μπροστά στην θάλασσα ανθρώπων αυτή, η κυρία Τζέιμς απηύθυνε «έκκληση για δράση».

Το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε», πρέπει να εκφραστεί «η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός, για την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».

Επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του προσχεδίου

Στο πλήθος, πολλές νέες κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», «σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», «θα έχω λιγότερα δικαιώματα από τη μητέρα μου».

Νωρίτερα , ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρίχτηκε και αυτός στην πολιτική μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, θέμα για το οποίο οι πολίτες των ΗΠΑ διχάζονται βαθιά, μετά την εκρηκτική αποκάλυψη για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που μετατρέπεται σε μείζον διακύβευμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Την επομένη της άνευ προηγουμένου διαρροής προσχεδίου απόφασης του κορυφαίου οργάνου της δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την οποία θα δυναμιτίσει το δικαίωμα αυτό, κατοχυρωμένο σε όλη τη χώρα από το 1973, ο πρόεδρος κάλεσε με ανακοίνωσή του τους ψηφοφόρους να «επιλέξουν υποψηφίους που (το) υπερασπίζονται» τον Νοέμβριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του προσχεδίου που αναπαρήγαγε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για «τελεσίδικη» απόφαση.

Πρώτος ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στην πολιτεία Οκλαχόμα, στον αμερικανικό Νότο, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες Τρίτη νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από την έκτη εβδομάδα της κύησης, έναν από τους πιο περιοριστικούς απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ, την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον οι συντηρητικοί διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, ετοιμάζεται να καταργήσει το δικαίωμα αυτό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Εκπροσωπώ το σύνολο των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της Οκλαχόμας που θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να προστατεύονται τα αγέννητα παιδιά», ανέφερε μέσω Twitter ο Κέβιν Στιτ, ανακοινώνοντας πως υπέγραψε τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε από το πολιτειακό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024