Κοροναϊός – Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, τα εμβόλια και την Όμικρον
Τι λένε οι καθηγητές Γρηγόρης Γεροτζιάφας και Ευάγγελος Τέρπος
Να μην μετατοπίζουμε τη συζήτηση στην κάθε μετάλλαξη που προκύπτει και να μη ρίχνουμε το βάρος σε αυτή ζήτησε ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας για τη μετάλλαξη από το Καμερούν.
«Να μην μπαίνουμε στη μεταλλαξιολογία, καθώς η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι μια φυσιολογική διαδικασία του ιού για να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι ο ιός μπορεί να αλλάζει αλλά το νόσημα δεν αλλάζει. Είναι ένα νόσημα δυνητικά θανατηφόρο, σκληρό, που εμπλέκει βαριές αιματολογικές και αγγειακές διαταραχές.»
» Άνθρωποι που παθαίνουν covid και είναι επιλέξιμοι για να γίνουν αιμοδότες, τρεις μήνες μετά ένας στους τέσσερις έχει τουλάχιστον έναν δείκτη αγγειακής ενεργοποίησης. Το 30% των αρρώστων στα νοσοκομεία κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή παρά τη χορηγούμενη αντιπηκτική αγωγή. Το 40% των ασθενών που πεθαίνουν από covid στο σπίτι πεθαίνουν από πνευμονική εμβολή» εξήγησε ο κ. Γεροτζιάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Μη δημιουργούμε ψευδείς ελπίδες, έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό νόσημα. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνα αλλά για τους εμβολιασμένους» είπε και σημείωσε ότι η πανδημία θα λήξει όταν εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας
Από πλευράς του ο καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, τόνισε ότι είμαστε σε μια κατάσταση που η αυξημένη μεταδοτικότητα ακόμα και αν βρίσκει ένα μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο, θα φέρει μεγάλη πίεση στο σύστημα.
«Σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το πώς πηγαίνει η νόσος με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτή είναι η κρίσιμη ομάδα που θα πιέσει το σύστημα υγείας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το πώς θα αντιμετωπίσει η κάθε χώρα το πρόβλημα» δήλωσε.
Σε ερώτηση για το πόσα εμβόλια μπορούμε να κάνουμε απάντησε ότι τα εμβόλια θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις μεταλλάξεις και εξήγησε ότι στο μέλλον θέλουμε κάτι διαφορετικό για να αντιμετωπίσουμε μεταλλάξεις της Όμικρον.
Τέλος, εξήγησε ότι αυτοί που έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Δέλτα, μπορούν να νοσήσουν εκ νέου από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά το αντίθετο είναι δύσκολο να συμβεί.
- Όταν ο Tζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε στη Neverland του Μάικλ Τζάκσον
- Μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μετά το σοκ στη Μέση Ανατολή;
- Έγραψε ιστορία ο Ιγκόρ Τιάγκο – Φανταστική επίδοση από τον Βραζιλιάνο στράικερ της Μπρέντφορντ
- Hampstead hoax: Κατήγγειλαν τον πατέρα τους για παιδοφιλία αλλά ήταν ψέμα – Η υπόθεση που δίχασε το διαδίκτυο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει τον Μακάριο Λαζαρίδη – Προσελήφθη ειδικός σύμβουλος σε υπουργείο χωρίς πτυχίο
- Η Ρεάλ, η δικαίωση του Τσάμπι Αλόνσο και η Λίβερπουλ
- Όχι άλλο πόλεμο! Όταν η πολεμική ειδησεογραφία μάς κάνει τα νεύρα κουρέλια
- Νέες απειλές Τραμπ: «Θα καταστραφεί όποιο πλοίο πλησιάσει»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442