Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Η Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Καβάλα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του
Να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα κάλεσε την Άγκυρα εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Καβάλα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τη χρονική παράταση της κράτησης του Καβάλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.
«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους. Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβάλα» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε:
«Οι απατηλές κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να οδηγήσει την υπόθεση σε μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση. Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για άνευ όρων απελευθέρωση και να εξασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή, ταχεία επίλυση της υπόθεσης».
Ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Η δίκη, η οποία συνεχίζεται, έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.
Η δίκη θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις και λέει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.
- Συνελήφθη γιατρός που διακινούσε ιατρικές συνταγές για προμήθεια ναρκωτικών δισκίων στην Ομόνοια
- Μαρκογιαννάκη: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει για αξιοκρατία – Ο Λαζαρίδης είναι η κορυφή του παγόβουνου
- Μέση Ανατολή: Τα «μάτια» του Ιράν στην περιοχή – Ο δορυφόρος made in china που βοηθά την Τεχεράνη
- 5+1 ανοιχτά μέτωπα ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου
- Ο Τραμπ ζήτησε από τον Σι να μη δίνει όπλα στο Ιράν – Η απάντηση του Κινέζου προέδρου
- Μιχάλης Μητρούσης: «Ξεπέρασα την κατάθλιψη όταν έπαιξα ποδόσφαιρο στην ομάδα του Άρη» (vid)
- Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές έως την Παρασκευή – Δείτε χάρτες
- Γεώργιος Μυλωνάς: «Ε, εμείς είμαστε Έλληνες…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442