Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP26 - «Ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα» οι συνομιλίες για το κλίμα

COP26 – «Ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα» οι συνομιλίες για το κλίμα

Με κακούς οιωνούς ξεκινά στη Γλασκώβη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την παγκόσμια θέρμανση.

Ηγέτες και εκπρόσωποι από 196 χώρες συγκεντρώνονται την Δευτέρα στη Γλασκώβη για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, όμως τα περιθώρια επιτυχίας δείχνουν να στενεύουν.

«Εδώ και καιρό η ανθρωπότητα αφήνει το ρολόι της κλιματικής αλλαγής να τρέχει. Βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και οφείλουμε να δράσουμε τώρα» δήλωσε στην τελετή έναρξης της συνόδου ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Αν δεν σοβαρευτούμε τώρα, θα είναι πολύ αργά για να το κάνουν τα παιδιά μας αύριο» προειδοποίησε.

Η COP26 ξεκινά τις εργασίες της μια ημέρα μετά το τέλος της συνόδου της G20, στην οποία οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου απέτυχαν να θέσουν στόχο τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Επιπλέον, οι ηγέτες της G20 δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του λιθάνθρακα, ούτε δεσμεύτηκαν για μείωση των εκπομπών μεθανίου, το οποίο θεωρείται δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

Η σουδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, αναφέρει το Reuters, ζήτησε από τους εκατομμύρια υποστηρικτές της να υπογράψουν επιστολή κατηγορώντας τους ηγέτες για προδοσία.

«Ως πολίτες από όλο τον πλανήτη, σας προτρέπουμε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση» έγραψε στο Twitter. «Όχι του χρόνου. Όχι τον επόμενο μήνα. Τώρα».

Η σύνοδος της Γλασκώβης είναι η τελευταία ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να παρουσιάσουν νέες δεσμεύσεις για τις εκπομπές άνθρακα, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι δεσμεύσεις που έχουν παρουσιαστεί ως σήμερα οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ πάνω από τους 1,5-2 βαθμούς που έχουν αναγνωριστεί ως απόλυτο όριο.

Ηχηρές απουσίες

Κακός οιωνός για την COP26 είναι η απουσία ορισμένων από τους μεγαλύτερους ρυπαντές: ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, του οποίου η χώρα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, επέλεξε τελικά να μην παραστεί και περιορίστηκε σε μια γραπτή δήλωση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η χώρα είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, ακύρωσε το σχέδιο να συμμετάσχει με βιντεοκλήση και θα στείλει μόνο ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο.

Απών θα είναι και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Βρετανία δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις του όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας και το πρωτόκολλο, όπως δήλωσαν τούρκοι αξιωματούχοι.

Χρηματοδότηση

Η παροχή χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ιστορικά ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές άνθρακα, είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στην CΟP26.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ανεπτυγμένες χώρες επιβεβαίωσαν ότι θα καθυστερήσουν τρία χρόνια να υλοποιήσουν τη δέσμευση του 2015, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να προσφέρουν κάθε χρόνο 100 δισ. δολάρια ως κλιματική βοήθεια, αρχής γενομένης από το 2020.

«Η Αφρική ευθύνεται μόνο για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών, όμως οι Αφρικανοί πρέπει να υποστούν τις πιο βίαιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa η Έβελιν Άτσαμ, ακτιβίστρια από την Ουγκάντα.

«Δεν ευθύνονται για την κρίση, πληρώνουν όμως το τίμημα της αποικιοκρατίας. Πρέπε να μοιραστούμε τις ευθύνες δίκαια».

Η σύνοδος ξεκινά με ένα διήμερο ομιλιών από τους ηγέτες. Θα ακολουθήσουν τεχνικές διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε τελική συμφωνία δεν αναμένεται πριν από τη λήξη της διοργάνωσης στις 12 Νοεμβρίου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024