Ο Ντούντα ήταν αυτός που σχεδίασε ένα μπάσκετ με πεντάρι 2.01 και με άσο ψηλότερο! Είχε πάντα στο μυαλό του μιαν ομάδα που θα μπορεί να τρέχει. Να τρέχει και να… τρέχει.

Δεν είναι μια φράση βγαλμένη από τα δημοσιογραφικά κλισέ. Ίσως εκεί να πάει η σκέψη του καθενός διαβάζοντας ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι (πολύ) πιο φτωχό σήμερα, αλλά είναι η αλήθεια.

Μακάρι να’ ταν ψέματα αλλά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έφυγε από την ζωή και ανέβηκε ψηλά για κουβέντες με τον Μητροπάνο.

Είναι μια μέρα θλίψης για το μπάσκετ καθώς ο Ντούντα υπήρξε μυθικός. Τόσο σε ότι αφορά την φιλοσοφία που ανέπτυξε και τις καινοτομίες που παρουσίασε στο άθλημα όσο και για τις ατάκες.

Οι συνάδελφοι που κάνουν το ρεπορτάζ της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού έχουν να θυμηθούν απίστευτες ιστορίες για τον κόουτς που οδήγησε τους ερυθρόλευκους δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης.

Εργάστηκε και σε άλλες ελληνικές ομάδες αλλά η σχέση με τον Ολυμπιακό ήταν μοναδική. Καρμική θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κάποιος και είναι ξεκάθαρο πως ο Ίβκοβιτς ήταν Ολυμπιακός.

Εκείνο το χαμόγελο που σχηματίζονταν στα χείλη όταν άκουγε από τον κόσμο «Ντούντα ψυχάρα Ολυμπιακάρα» φανέρωνε το «δέσιμο» του Σέρβου προπονητή με τους ερυθρόλευκους.

Έζησε τον μύθο του κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, δημιουργώντας πλάνα που πάντα είχαν στόχο να πάνε το μπάσκετ ένα βήμα μπροστά.

Και οι ιδέες του Ίβκοβιτς για το μπάσκετ αποτέλεσαν πάντα θεμέλιο λίθο για την πρόοδο του αθλήματος. Πόσοι και πόσοι άραγε βάδισαν στα… μονοπάτια που χάραξε ο Ίβκοβιτς.

Υπήρξε ένας κόουτς που έψαχνε το νέο, ένας προπονητής που αναζητούσε διαρκώς ιδέες για να εφαρμόσει στο παρκέ.

Δεν χωρά αμφιβολία πως οι σκέψεις του ειδικά σε ότι αφορά τεσσάρια και πεντάρια οδήγησαν σε νέους ορίζοντες.

Άλλαξαν το μπάσκετ και δημιούργησαν νέα δεδομένα στον τρόπο που «χτίζονται» και παίζουν οι ομάδες.

Ο Ντούντα ήταν αυτός που σχεδίασε ένα μπάσκετ με πεντάρι 2.01 και με άσο ψηλότερο! Είχε πάντα στο μυαλό του μιαν ομάδα που θα μπορεί να τρέχει. Να τρέχει και να… τρέχει.

Ήθελε να αλλάζει πράγματα, να δημιουργεί νέο σκηνικό και να απολαμβάνει στη συνέχεια την επιτυχία του πλάνου.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ αποχαιρετά τον «σοφό» έχοντας υιοθετήσει τις αρχές του Ντούντα για το άθλημα.
Ο Ολυμπιακός αποχαιρετά έναν οπαδό της ομάδας. Γιατί το σύνθημα δεν ακούστηκε τυχαία.

«Ντούντα ψυχάρα Ολυμπιακάρα».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr