Οι πολιτικοί μπροστά στην καμένη γη
Η νέα πραγματικότητα έχει γίνει αντιληπτή με τον πιο σκληρό τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου και στους επιτελείς του που βίωσαν τις δραματικές ώρες της καταστροφής από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, στην Ηλεία, στην Εύβοια και τελευταία στα Βίλια.
Οι καπνοί από την καμένη γη της Αττικής, που έσβησαν τον ήλιο πάνω από την Αθήνα, και το κροτάλισμα των ελικοπτέρων που πετούσαν από φωτιά σε φωτιά δεν άφησαν σε κανέναν το περιθώριο να ξεχάσει την καταστροφή που μας βρήκε αυτόν τον Αύγουστο.
Ενας Αύγουστος που θα τα αλλάξει όλα… Πρώτα απ’ όλα τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών που έχασαν το σπίτι, τη δουλειά ή την περιουσία τους από τις πυρκαγιές, και μετά την καθημερινότητα σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής.
Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας που θα συμπέσει με την επιστροφή των χιλιάδων Αθηναίων από τις διακοπές τους, μετά τον ενάμιση (κοντά) χρόνο καραντίνας, θα είναι τελείως διαφορετικό για όλους. Και ασφαλώς τίποτε δεν θα είναι ίδιο για το πολιτικό σύστημα που φέρει όλο το βάρος της ανοργανωσιάς, της σπατάλης πόρων και της προχειρότητας της διοίκησης ακόμη και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.
Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η νέα πραγματικότητα έχει γίνει αντιληπτή με τον πιο σκληρό τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου και στους επιτελείς του που βίωσαν τις δραματικές ώρες της καταστροφής από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, στην Ηλεία, στην Εύβοια και τελευταία στα Βίλια.
Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και την ανάγκη να ληφθούν γενναίες, ριζοσπαστικές αποφάσεις για το κράτος, όλοι συνειδητοποιούν ότι έφτασε το τέλος των «πολιτικών κοκορομαχιών». Και ότι είναι εθνική ανάγκη να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά οι ζημιές. Προσπάθεια που απαιτεί την εξεύρεση πόρων και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, μέχρι τους απλούς πολίτες.
Μπροστά στις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματα εξουσίας, παλαιότερα το ΠαΣοΚ, πριν από δύο-τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Νέα Δημοκρατία, είναι πλέον μονόδρομος η ανάληψη μέρους της ευθύνης από τον καθένα ξεχωριστά – καθώς όλα πλέον αποκαλύφθηκαν – και ο διαχωρισμός της κάθε αντιπολίτευσης από τους ακραίους που πίστευαν και πιστεύουν (ακόμη) ότι μπορεί να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την καμένη γη.
Η εκπόνηση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή είναι η πιο επείγουσα υπόθεση για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα.
- «Αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που μας έδωσε «από σεβασμό» 20 τάνκερ με πετρέλαιο, δηλώνει ο Τραμπ
- Ελ Σαλβαδόρ: Να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά η HRW από τον Μπουκέλε
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442