Προβληματίζει η μείωση παραγωγής οίνου στη Νέα Ζηλανδία
Μείωση κατά 25% αναμένει στην παραγωγή οίνου η Νέα Ζηλανδία.
Μια απότομη αύξηση της ζήτησης μόνο όμως για το Sauvignon blanc, που αποτελεί το ένα τρίτο της οινοπαραγωγής αντιμετωπίζει η Νέα Ζηλανδία. Έτσι, ενώ το 2021 περιγράφεται ως το «έτος του sauvignon» στη Νέα Ζηλανδία, ο τομέας αναμένει μια πτώση περίπου 25% στην παραγωγή του φέτος, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και των τιμών, μείωση της διαθεσιμότητας χύδην και, κατά συνέπεια, μείωση των «ιδιωτικών ετικετών».
Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η αμπελουργική έκταση στο Marlborough, νότια της Νέας Ζηλανδίας, αυξήθηκε κατά 24% σε 29.000 εκτάρια. Σύμφωνα με έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε, 5.500 εκτάρια αμπέλων έχουν φυτευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που θα καταστούν παραγωγικά έως το 2025, με αύξηση της παραγωγής κατά 33% σε σύγκριση με το 2020, με κύρια ποικιλία το Sauvignon blanc.
Οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη
Αυτή την αρνητική εμπειρία βιώνει καθημερινά ο Mike Brown, διευθυντής του Marlborough Grape Growers Cooperative, του οποίου τα 80 μέλη καλλιεργούν περίπου 850 εκτάρια, αποκλειστικά αφιερωμένα στο Sauvignon blanc. «Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να προμηθεύσουμε όλους τους τακτικούς πελάτες μας φέτος», αναφέρει απογοητευμένος, υπενθυμίζοντας ότι το Sauvignon πωλείται κατά τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να μην έχει αποθέματα. «Η έλλειψη επηρεάζει όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το σε ποιες αγορές μπορούν και δεν μπορούν να προσφέρουν», σημείωσε.
Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί: «Οι τιμές χύδην αυξάνονται, οι τιμές των φιαλών θα ακολουθήσουν και οι τιμές σταφυλιών το επόμενο έτος θα αυξηθούν επίσης. Θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κρασί για την προμήθεια ιδιωτικών ετικετών και η δραστηριότητα προώθησης των τιμών μάρκας θα μειωθεί δραστικά», αναφέρει ο Mike Brown, ο οποίος αρνείται την ιδέα της εξαφάνισης των μαζικών πωλήσεων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο χύδην αποστολής δεν θα εξαφανιστεί, πρώτα επειδή μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά οι τιμές του χύδην ανεβαίνουν, προκαλώντας αυτόματα την άνοδο της τιμής του εμφιαλωμένου, και κατά συνέπεια μια «επαναφορά» στην τιμή του Marlborough Sauvignon Blanc. Με στενή προσφορά και ισχυρή ζήτηση, η υψηλότερη τοποθέτηση των τιμών θα είναι η νέα πραγματικότητα».
- Σώμα και μυαλό: Πέντε ασκήσεις ορισμός της ευεξίας
- Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο και τοπικές βροχές
- Συντάξεις: Αυξήσεις τριών ταχυτήτων λόγω προσωπικής διαφοράς
- Πάνω από 5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
- Βία στους δρόμους: Όταν η οργή κυριαρχεί πίσω από το τιμόνι
- Τέιλορ Σουίφτ: Πού μπορεί να ξόδεψε τα έσοδα της ιστορικής περιοδείας της Eras; – Τι αποκαλύπτει η ίδια
- Αυτές οι συνήθειες μας χαρίζουν μακροζωία – και είναι τζάμπα
- Ο Μπαζ Λούρμαν «ανασταίνει» τον Έλβις: Στο φως χαμένο υλικό από τη θρυλική εποχή του Λας Βέγκας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442