Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος που φέρνει τα Χριστούγεννα στην Αθήνα

Ο άνθρωπος που φέρνει τα Χριστούγεννα στην Αθήνα

Ο Διονύσης Νικολάου, ο παλαιότερος εργαζόμενος στον Δήμο Αθηναίων, από το 1995 βρίσκεται πίσω από τον γιορτινό στολισμό της πρωτεύουσας

Για ακόμη μία χρονιά είναι ο άνθρωπος πίσω από τη λάμψη που δίνει ο γιορτινός στολισμός στην πόλη της Αθήνας. Εδώ και αρκετές ημέρες, άλλωστε, δούλευε μαζί με την ομάδα του σκληρά, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και την περασμένη Δευτέρα – με το πάτημα ενός κουμπιού – να ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος.

Ο Διονύσης Νικολάου είναι το πρόσωπο των φετινών γιορτών για τον Δήμο Αθηναίων. Σε μια συμβολική κίνηση η δημοτική Αρχή αποφάσισε αυτή τη χρονιά να τιμήσει τους ανθρώπους – πραγματικούς ήρωες, όπως τους αποκαλεί, δημιουργώντας ένα εορταστικό σποτ για το τι προηγείται της φωταγώγησης της πόλης. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο Διονύσης Νικολάου δουλεύει για την Αθήνα, όπως χαρακτηριστικά λέει στα «ΝΕΑ» με υπερηφάνεια, από τις 31 Αυγούστου του 1982, όντας έτσι ο παλαιότερος εργαζόμενος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Αφανείς ήρωες

«Φέτος ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει το μεγάλο ευχαριστώ που οφείλει στους ανθρώπους του. Τους αφανείς ήρωες, που ακούραστα παραμένουν στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά κάθε μέρα, βάζοντας πλάτη για να «σπάει» η σκοτεινιά της εποχής για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Φέτος τα φώτα πέφτουν σ’ αυτούς που πραγματικά δίνουν φως στη ζωή μας», τόνισε στο μήνυμά του με αφορμή τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Στο ηλεκτρολογείο ξεκίνησε να εργάζεται δύο χρόνια αργότερα (το 1984) και σήμερα είναι πλέον επικεφαλής της νυχτερινής βάρδιας ηλεκτροφωτισμού της πόλης. Ηταν δική του απόφαση, το 2011, να εργαστεί τη νύχτα. Αν και η δουλειά το βράδυ είναι πολύ δύσκολη και κουραστική, «έχει μια μαγεία αφού υπό κανονικές συνθήκες – εξαιρώντας την πρωτόγνωρη περίοδο που βιώνουμε – ζεις τον παλμό της πόλης», εξηγεί ο 61 ετών ηλεκτρολόγος μηχανικός. Η επιλογή να δουλεύει τη νύχτα ήταν συνειδητή, καθώς ήθελε να αφήσει χώρο σε νέους συναδέλφους του να αποκτήσουν πείρα αλλά κι επειδή η νύχτα χρειάζεται εμπειρία, «μην ξεχνάτε πως τα περισσότερα προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό συμβαίνουν το βράδυ. Τότε είναι που αναλαμβάνουμε εμείς. Οι δημότες επικοινωνούν και υποβάλλουν τα αιτήματά τους, τα οποία είναι εκατοντάδες, μέσω του 1595 και τα συνεργεία μας σπεύδουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες», σημειώνει ο Νικολάου.

Αυτή η επαγγελματική ρουτίνα για τον Διονύση Νικολάου και την ομάδα του «σπάει» κάθε χρόνο όταν πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι, άλλωστε, εκείνοι οι οποίοι επιφορτίζονται με τον γιορτινό στολισμό και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Μάλιστα, ο ίδιος από το 1995 και μετά είναι αυτός που ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα. «Την πρώτη φορά χρειάστηκε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να σηκώσω 120 ασφάλειες, προκειμένου να ανάψει το δέντρο. Πλέον, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να γίνει η φωταγώγηση», επισημαίνει.

Επίβλεψη

Η υπόθεση «γιορτινός στολισμός της πόλης» δεν είναι απλή και σίγουρα δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αντίθετα, όπως προσθέτει, με το που τελειώνουν οι γιορτές και σβήνουν τα λαμπάκια, οι δημοτικές υπηρεσίες ξεκινούν να προετοιμάζονται για να είναι όλα έτοιμα για τα επόμενα Χριστούγεννα. «Μάλιστα, αφού καταστρωθεί το πλάνο από τη δημοτική Αρχή, τα συνεργεία, την επίβλεψη των οποίων έχω, προχωρούν στην τοποθέτηση του στολισμού στους δρόμους και στις γειτονιές. Μιλάμε για χιλιάδες στολίδια και ξέρετε ο απλός δημότης δεν μπορεί να καταλάβει τον όγκο του εγχειρήματος που, όπως γίνεται αντιληπτό, παίρνει αρκετές μέρες και χρειάζεται προσεκτικό προγραμματισμό, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της πόλης. Γι’ αυτό, εξάλλου, από πέρυσι, χρησιμοποιούμε λαμπάκια τεχνολογίας LED, προκειμένου να μην καταναλώνουν πολύ ρεύμα και να μη δημιουργούν πρόβλημα στο δίκτυο».

Ετσι και πριν από λίγες ημέρες ο Διονύσης Νικολάου ήταν επί ποδός για τη φωταγώγηση του δέντρου, που δεσπόζει στην Πλατεία Συντάγματος. Οπως λέει, επειδή ακριβώς τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, η δημοτική Αρχή επέλεξε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη φωταγώγηση και στον στολισμό της πόλης, «προκειμένου να ανέβει λίγο η ψυχολογία των δημοτών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Φέτος, δε, ο στολισμός είναι πιο εμπλουτισμένος και πιο ωραίος από κάθε άλλη χρονιά».

Οσο για το γεγονός ότι είναι ο πρωταγωνιστής της χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Δήμου Αθηναίων, ο 61χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός δηλώνει μεγάλη τιμή: «Στο πρόσωπό μου τιμήθηκαν και όλοι οι άνθρωποι του δήμου, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν για το καλό της πόλης, είναι οι άνθρωποι στην καθαριότητα, στις κοινωνικές και διοικητικές υπηρεσίες, στην κηποτεχνία».

Με την Αθήνα τον συνδέουν πολλά και όχι μόνο η δουλειά του. Ο Διονύσης Νικολάου είναι βέρος Αθηναίος, αφού ο πατέρας του αλλά και ο ίδιος γεννήθηκαν στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, όπως δηλώνει, εκείνος γεννήθηκε και στο κέντρο της πόλης, σε κλινική στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Από μικρός, δε, ζει και στην ίδια περιοχή, τα Σεπόλια. «Εδώ μεγάλωσα και εδώ ζω πλέον με την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου και τον γιο μου», καταλήγει.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024