Πολύ διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα αφού ο κοροναϊός, που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος, δεν αφήνει τις οικογένειες να σμίξουν. Κυρίως, αυτές που είναι χωρισμένες, που έχουν παιδιά που ζουν στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και είτε δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν στην Ελλάδα είτε να ταξιδέψουν στην επαρχία.

Πολύ διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα αφού ο κοροναϊός, που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος, δεν αφήνει τις οικογένειες να σμίξουν. Κυρίως, αυτές που είναι χωρισμένες, που έχουν παιδιά που ζουν στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και είτε δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν στην Ελλάδα είτε να ταξιδέψουν στην επαρχία.

Χάθηκε το πνεύμα των Χριστουγέννων

Ο στολισμός στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων τις τελευταίες μέρες μαζί με τον καιρό που άλλαξε και έφερε βροχές και κρύο, άρχισαν να θυμίζουν ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Ακόμη βέβαια, λείπουν οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων και οι σακούλες στα χέρια των ανθρώπων που κρύβουν πολύχρωμα περιτυλίγματα, τα δώρα της εποχής.

Και αν σε κάποιες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας, τα κρούσματα του κοροναϊού δεν είναι τόσα πολλά, στη Βόρεια Ελλάδα όμως η κατάσταση είναι τόσο δραματική και ο φόβος διάχυτος που η διάθεση για γιορτές είναι το τελευταίο πράγμα που έχουν οι άνθρωποι. Η ανάγκη για επιβίωση επισκιάζει το γιορτινό κλίμα που φέτος κρύφτηκε.

Θα είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, όχι μόνο γιατί δεν θα σμίξουν οι οικογένειες, ούτε γιατί και μετά τις 9 οι δρόμοι θα ερημώνουν, χωρίς ρεβεγιόν, χωρίς μουσικές από τα σπίτια. Θα είναι διαφορετικά επειδή ούτε και ο κόσμος θα ταξιδέψει σε χωριά, σε κλασικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς που φυσιολογικά θα πλημμύριζαν από κόσμο. Ούτε τα κάλαντα δεν θα τραγουδήσουν τα παιδιά στους δρόμους. Την εποχή του κοροναϊού είναι κι αυτό επικίνδυνο.

Αντε, μέχρι δύο οικογένειες

Οι ειδικοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα δεν θα επιτρέψει τον εορτασμό στα σπίτια, δεν θα είναι δυνατόν να καθίσουν πολλοί άνθρωποι γύρω από το τραπέζι. Και η κυβέρνηση φρόντισε εγκαίρως να το καταστήσει σαφώς καιρό πριν.

Οι ειδικοί μιλούν για Χριστούγεννα με περιορισμούς στις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και περιττών μετακινήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το αν θα επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημείωσε πως «η γενική κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τις οικογένειες να γιορτάσουν στα σπίτια τους, ενδεχομένως μαζί με μία ακόμα οικογένεια».

Ωστόσο, ο κ. Πέτσας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες τονίζοντας πως είναι δύσκολο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Τι θα γίνει με τα ρεβεγιόν

Ετσι λοιπόν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επεξεργάζονται το σχέδιο για τα Χριστούγεννα. Όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες θα κάνουν Χριστούγεννα στο σπίτι,  αφού ακόμα κι αν η πανδημία υποχωρήσει, η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με μεγάλη προσοχή υπό το φόβο του τρίτου κύματος.

Όσον αφορά στις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και, άρα, δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τους χειμερινούς προορισμούς.

Παράλληλα, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με SMS στο 13033.

Όσον αφορά στις συναθροίσεις, και σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περάσουμε τα Χριστούγεννα μόνοι μας και με το πολύ μια ακόμη οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να επιτραπεί η συνάθροιση έως και 9 ατόμων στο ίδιο σπίτι.

Ουσιαστικά, όλα οδηγούν στην απόφαση για περιορισμούς που θα κρατήσουν και μετά τις γιορτές.

Την ίδια ώρα, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που πάντα παρατηρείται εκείνες τις ημέρες.

Μοναχικές γιορτές φέτος

«Οι γιορτές θα είναι μοναχικές φέτος για να μην θρηνήσουμε θύματα» τόνισε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφορικά με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι «μια παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί είναι η κινητικότητα και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταθμιστούν». «Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει. Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα, αλλά εγώ έχω μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας» σημείωσε, λέγοντας πως η απόφαση να ανοίξουν κάποια καταστήματα ήταν πολιτική για να κινηθεί λίγο η οικονομία.

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας εξηγεί: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η κατανομή τους αλλά και το πόσο αντέχει το σύστημα υγείας. Καλό είναι να μην αρρωσταίνει κάποιος. Αυτή τη στιγμή μας κατηγορούν δύο ομάδες ανθρώπων, εκείνοι που λένε ότι πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την οικονομία και εκείνοι που μας κατηγορούν ότι δεν πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την υγεία».

Σαν το Πάσχα

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο Open είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. «Η συνισταμένη των όσων βλέπουμε είναι ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη τίποτα. Συνολικά η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμη όμως δεν έχει τελειώσει τίποτα και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες. Το Πάσχα το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας, το ίδιο νομίζω θα συμβεί και τα Χριστούγεννα».

Παγωμένο κλίμα στους χειμερινούς προορισμούς

Η πανδημία του κορονοϊού μέρος της καθημερινότητάς μας πλέον και ρυθμιστής των μετακινήσεών μας ανατρέπει τα σχέδια πολλών Ελλήνων για τις διακοπές τους εν όψει Χριστουγέννων.

Το κλίμα στους χειμερινούς δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας είναι «παγωμένο» κυριολεκτικά και μεταφορικά αφού με δεδομένη πλέον την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό οι επιχειρηματίες του χειμερινού τουρισμού μετρούν τις πληγές τους.

Στην Αράχωβα, την Βασίλισσα του χειμώνα οι κρατήσεις στα καταλύματα είναι μηδενικές.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρήθηκε τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου μηδενίστηκε, με την εφαρμογή του γενικού lockdown με τις ακυρώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Την ίδια ώρα κλειστά θα παραμείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα τα φετινά Χριστούγεννα.

Παρά το γεγονός ότι ήδη οι κορυφές των βουνών έχουν υποδεχθεί τα πρώτα χιόνια και οι προετοιμασίες στα χιονοδρομικά κέντρα έχουν ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν οι λάτρεις του σκι θα πρέπει να περιμένουν.

Στα λευκά έχουν αρχίσει να ντύνονται οι πίστες και οι αναβατήρες σε Καϊμακτσαλάν και Καλάβρυτα με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, αφού όπως λένε τα Χριστούγεννα είναι ο μισός τζίρος της χειμερινής περιόδου.

Δύσκολες εποχές λοιπόν για όλους με την άσπρη μέρα να αργεί, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021 όταν και θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας.

Στολίζουμε όμως τα σπίτια μας

Μπορεί η πανδημία του κοροναϊού να ταλαιπωρεί τη χώρα, ωστόσο η μία μετά την άλλη οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους ενόψει των Χριστουγέννων.

Ήδη οι πολίτες έχουν ξεκινήσει και στολίζουν τα σπίτια τους. Παραγωγοί, κυρίως από την περιοχή του Ταξιάρχη κατεβαίνουν προς την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα καθώς έλαβαν την άδεια για να πουλήσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, παρά την παράταση του lockdown.

Η πώληση ελάτων έχει ξεκινήσει και στην Αθήνα και σύμφωνα με τον Σάκη Καρανταλή, ελατοπαραγωγό από τη Χαλκιδική, κάθε δέντρο θέλει περίπου 15 χρόνια για να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος.

Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να προμηθεύεται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία μετά τις γιορτές μπορεί να μεταφυτεύσει και να τα κρατήσει.

«Υπάρχει πολύ αυξημένη ζήτηση επειδή δεν ήρθαν όλοι οι συνάδελφοι».

Οι τιμές για ένα δέντρο περίπου τριών μέτρων κυμαίνονται κοντά στα 100 ευρώ, με τον κόσμο να επιλέγει πιο μικρά δέντρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr