Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός : Δυο παιδιά νεκρά στη Σάμο - Καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου

Σεισμός : Δυο παιδιά νεκρά στη Σάμο – Καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου

Δυο νεκρούς από τον φονικό -όπως εξελίχθηκε- σεισμό που ταρακούνησε τη Σάμο, καθώς και μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας και της Τουρκίας, το μεσημέρι της Παρασκευής, μετράει η χώρα μας

Δυο νεκρούς από τον φονικό -όπως εξελίχθηκε- σεισμό που ταρακούνησε τη Σάμο, καθώς και μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας και της Τουρκίας, το μεσημέρι της Παρασκευής, μετράει η χώρα μας.

Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τις οποίες μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου, με αποτέλεσμα να τα καταπλακώσει.

Παρά τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν ζωντανά από τους διασώστες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Το σημείο που έχασαν την ζωή τους τα δυο παιδιά ήταν πολύ στενό και πιθανότατα δεν μπόρεσαν να προφυλαχθούν.

Οκτώ οι τραυματίες στο νοσοκομείο της Σάμου

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της Σάμου, Νίκο Στεφανή ο αριθμός των τραυματιών από τη σεισμική δόνηση φτάνει στους οκτώ.

Όπως τόνισε ο διοικητής, λίγη ώρα πριν έφτασαν τα ασθενοφόρα από τη δυτική πλευρά του νησιού μεταφέροντας τρεις ακόμα τραυματίες.

«Οι πιο πολλοί τραυματίες είναι μεγάλων ηλικιών και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα το συνολικό αριθμό των τραυματιών» σημείωσε ο κ. Στεφανής.

Παράλληλα, ο διοικητής του νοσοκομείου της Σάμου ανέφερε πως το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά, χωρίς προβλήματα και πως δεν έχει χρειαστεί να υποβληθεί κανείς από τους τραυματίες σε χειρουργική επέμβαση.

Τα δεκαπέντε δευτερόλεπτα του τρόμου

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία.

Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και την Αττική η οποία «χόρευε» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Φαίνεται να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρξουν πολλοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σάμο μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Σάμου με ελαφρά ορθοπεδικά τραύματα. Ακόμα πέντε άτομα πήγαν στο Κέντρο Υγείας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι στη Σάμο – Ζημιές σε κτίρια

Κάτοικος του νησιού μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι την ώρα του σπιτιού έσπαγαν γυαλικά, καθρέφτες, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά ο οποίος κατάγεται από τη Σάμο και μίλησε με ανθρώπους από το νησί έχει καταρρεύσει κομμάτι της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια, σπίτια του νησιού, τονίζοντας ωστόσο ότι το νησί έχει πολλά νέα κτίρια τα οποία δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιους μικροτραυματισμούς κατοίκων, έξι το σύνολο, κυρίως στο λιμάνι.

Κτίρια υπέστησαν ζημιές, αλλά όχι σε σημείο που να υπάρχουν πολλοί τραυματίες από κόσμο που βρισκόταν εκεί. Ανάστατοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους από το μεσημέρι ενώ το γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες από τη θάλασσα που φούσκωσε και υπήρχαν φόβοι για τσουνάμι.

Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ζημιές υπήρξαν σε παλιά σπίτια ακατοίκητα σε Βαθύ, Καρλόβασι και Χώρα Πυθαγορείου.

Έξι νεκροί στην Τουρκία – Πάνω από 200 τραυματίες

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία μέχρι στιγμής, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τον σεισμό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Η περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία επλήγη σοβαρά καθώς είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τουλάχιστον 20 κτίρια.

Την ίδια στιγμή, οι τραυματίες είναι πάνω από 200, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των αγνοουμένων.

Όπως δείχνουν βίντεο και φωτογραφίες που φτάνουν από την Τουρκία, πολυκατοικίες έχουν ισοπεδωθεί και άνθρωποι ψάχνουν στα συντρίμμια.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Μόλις τηλεφώνησα στον πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες μας. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο» έγραψε μέσω twitter στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παροχή αμοιβαίας βοήθειας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, συνομιλία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τον ισχυρό σεισμό ανοιχτά της Σάμου που προκάλεσε καταρρεύσεις κτιρίων με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι στη Σμύρνη και ζημιές στο ελληνικό νησί.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον τούρκο ομόλογό του και εξέφρασε την ετοιμότητα ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών.

Σύμφωνα με πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους για την παροχή αμοιβαίας βοήθειας και στήριξης και ανέφεραν πως θα παραμείνουν σε επαφή.

Σημειώνεται ότι η συνομιλία έγινε μετά από τηλεφώνημα του Νίκου Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λέκκας στο MEGA: Πιθανός ένας μετασεισμός των 6,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως η περίπτωση αυτός ο σεισμός να μην ήταν ο κύριος, αποτελεί μια ακραία περίπτωση, η προσοχή μας όμως θα πρέπει να στραφεί στους μετασεισμούς καθώς όπως υποστήριξε ένας μετασεισμός της τάξεως των 6 – 6,2 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανός

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός και φόβος» τόνισε δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA για τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το μεσημέρι της Παρασκευής τη Σάμο αλλά πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας, ήταν ένας επιφανειακός σεισμός ο οποίος έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ προσθέτοντας δήλωσε πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι στη Σάμο.

Ο ίδιος συνέστησε στους κατοίκους της Σάμου να απομακρυνθούν από την περιοχή του λιμανιού του νησιού αλλά και να μην εισέρχονται σε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές ή βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως η περίπτωση αυτός ο σεισμός να μην ήταν ο κύριος, αποτελεί μια ακραία περίπτωση, η προσοχή μας όμως θα πρέπει να στραφεί στους μετασεισμούς καθώς όπως υποστήριξε ένας μετασεισμός της τάξεως των 6 – 6,2 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανός.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024