Εκτελέσεις, βασανιστήρια και σεξουαλική βία: Σοκαριστική έκθεση του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι κρύβονται πίσω από τις αυθαίρετες φυλακίσεις επικριτών της κυβέρνησης, αλλά και των κτηνωδών επιθέσεων που διαπράττουν οι υπηρεσίες ασφαλείας
Ερευνητές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, διέταξαν ή συμμετείχαν σε αυθαίρετες εκτελέσεις, βασανιστήρια και σεξουαλική βία που πραγματοποίησαν οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ερευνητές κάλεσαν σε ποινική διερεύνηση της υπόθεσης που θα κρίνει την έκταση της εμπλοκής τους.

Τριμελής αποστολή διαλεύκανσης διεθνών περιστατικών που ορίστηκε από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι «έχει αξιόπιστους λόγους να πιστεύει» ότι ο κ. Μαδούρο, ο υπουργός εσωτερικών, ο υπουργός άμυνας και οι διοικητές των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της Βενεζουέλας «διέταξαν ή συνέπραξαν» σε αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια επικριτών αλλά και σε εξωδικαστικές εκτελέσεις. Η επιτροπή πρόσθεσε ότι εκτός αυτών απέτυχαν να λάβουν προληπτική δράση για να ελέγξουν την κακοποίηση αυτού του είδους, παρά το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Τι αναφέρει η έρευνα
Η έρευνα εστίασε στα γεγονότα μετά το 2014, όταν η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μαδούρο συγκέντρωσε δυνάμεις, και οι αρχές κατέληξαν να κάνουν χρήση όλο και πιο κτηνωδών πρακτικών για να παραμείνουν στην εξουσία.
Στην έκθεση 411 σελίδων, η οποία εξετάζει 223 περιστατικά και αναλύει άλλα 2.890 επεισόδια, η επιτροπή τονίζει ότι η κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα συστηματικά, ορισμένα εκ των οποίων συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι επικριτές της κυβέρνησης, οι συγγενείς και οι φίλοι τους στοχοποιούνται προκειμένου να αποτραπεί και να φιμωθεί η αντιπολίτευση στον Μαδούρο, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι υπηρεσίες ασφαλείας προχωρούν επίσης σε εξωδικαστικές εκτελέσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, στο πλαίσιο των λεγόμενων «επιχειρήσεων για την απελευθέρωση του λαού». Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής καταπολέμησης του εγκλήματος που στοχεύει στη βελτίωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών.
Πηγή: www.nytimes.com
- Ιντιάνα: Μπλόκο στον Τραμπ και από Ρεπουμπλικανούς για τον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη
- Γυμναστική: Το μυστικό για να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας
- Αίθριος ο καιρός την Παρασκευή – Έως 20 βαθμούς η θερμοκρασία
- Ακίνητα: Πότε συμφέρει η αγορά παλαιάς ή νέας κατοικίας – Τα 10 σημεία ελέγχου
- Συνταξιοδότηση στο παρά πέντε
- ΕΝΦΙΑ: Τα δύο «κλειδιά» για φορο-εκπτώσεις
- Το beef του Ράσελ Κρόου με το Gladiator II συνεχίζεται – «Δεν εκτίμησαν την πρώτη ταινία»
- Θέλει τρόπο: Το μυστικό των επιτυχημένων ανθρώπων για να «πιάνουν» τους στόχους τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442