Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και τη μεγάλη διασπορά - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Κοροναϊός: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και τη μεγάλη διασπορά – Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Με αγωνία, επιστήμονες και κυβέρνηση αναμένουν να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των νέων περιορισμών στην πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού αφού, αν δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων, η λήψη νέων, πιο αυστηρών μέτρων, θα είναι μονόδρομος

Σε αυξημένη εγρήγορση προκειμένου να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή και όπου χρειαστεί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα εξακολουθούν σταθερά να ξεπερνούν το όριο των 200 ημερησίως.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένουν στο «κόκκινο», καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη κατέγραψαν 142 νέα κρούσματα από το σύνολο των 264 που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, ενώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η διασπορά του ιού συνεχίζει να είναι μεγάλη στη χώρα, δυσκολεύοντας με αυτό τον τρόπο την ιχνηλάτηση.

Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

Με αγωνία, επιστήμονες και κυβέρνηση αναμένουν να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των νέων περιορισμών στην πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού αφού, αν δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων, η λήψη νέων, πιο αυστηρών μέτρων, θα είναι μονόδρομος.

«Καμπανάκι» για τους νέους – Νέα διασωλήνωση ανήλικου

Απόδειξη πως όλοι κινδυνεύουν από την πανδημία αποτελούν (και) τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία άλλο ένα παιδί διασωληνώθηκε.

Η έκθεση εμφανίζει αυξημένο και το συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων, που ανέρχονται πλέον σε 31 από 28 χθες. Ανάμεσα στους 31 ασθενείς είναι δύο παιδιά έως 17 ετών.

Συγκεκριμένα, εκτός από το 17χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, παλεύοντας με τον COVID-19, άλλο ένα αγόρι φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ να έχει διασωληνωθεί σε νοσοκομείο της χώρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένη ενδημικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως υπάρχει τριψήφιος αριθμός, ενώ είχαμε ελπίδες ότι ίσως αυτός θα μπορούσε να μειωθεί.

«Δυστυχώς μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί. Μέχρι να γυρίσουν όλοι από τις διακοπές. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και γι’ αυτό υπάρχει μετάδοση του κοροναϊού. Βέβαια τώρα κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» υπογράμμισε μιλώντας στο Open.

«Όλα όσα βλέπουμε είναι ανησυχητικά και απ’ ότι φαίνεται τα μέτρα δεν τηρούνται. Μετά τις δώδεκα το βράδυ εξακολουθούν να υπάρχουν συνωστισμοί. Έχουμε δει πάρα πολλές εικόνες αναφορικά με αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Μεγάλη διασπορά στη χώρα

Ένας ακόμη παράγοντας που προβληματίζει έντονα είναι η διασπορά του ιού. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται εστίες μόλυνσης.

Αντιθέτως, ο ιός «κυκλοφορεί» σε πολλές περιοχές της χώρας δυσκολεύοντας έτσι την ιχνηλάτηση και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παίρνει αυστηρά μέτρα για όλο και περισσότερες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σαββάτου -με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης- κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν σε ακόμη 29 περιφέρειες.

Ειδικότερα:

  • 2 στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 4 στην  Π.Ε. Αχαΐας
  • 5 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
  • 1 από Π.Ε. Έβρου
  • 1 στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 5 στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 3 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 στην Π.Ε. Καβάλας
  • 10 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 4 στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 5 στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 στην  Π.Ε. Κορίνθου
  • 11 στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 3 στην Π.Ε. Λάρισας
  • 2 στην Π.Ε. Λέσβου
  • 7 στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 4 στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 3 στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 2 στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 3 στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 1 στην Π.Ε. Φωκίδας, το οποίο συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 5 στην Π.Ε. Χανίων

Λίγο πάνω από 1 ο δείκτης R0

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Νίκο Σύψα, ο δείκτης R που αφορά στη μετάδοση του κοροναϊού βρίσκεται λίγο πάνω από το 1. Όπως τόνισε ο ίδιος, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.

Ο κ. Σύψας μέσω του Θέμα FM 104,6 για άλλη μία φορά επέμεινε στην τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού, τονίζοντας ότι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

Όπως είπε «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρειά τους στο τέλος του μηνός και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση» συνέχισε. «Eίναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται» συμπλήρωσε ο Νίκος Σύψας.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας που η χώρα είδε ξανά ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ημερησίως.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να στρέφονται ιδιαιτέρως στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί ακόμη και σε Αττική – Θεσσαλονίκη, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024