Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Επιστημονική διερεύνηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς από τον «Δημόκριτο»

Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Επιστημονική διερεύνηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς από τον «Δημόκριτο»

Με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», θα διερευνηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την έκλυση επικίνδυνων χημικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή της για πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Διερεύνηση της επίδρασης από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Αυγούστου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, ξεκινά αύριο στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αττικής, που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», θα διερευνηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την έκλυση επικίνδυνων χημικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή της για πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Επίσης θα εκπονηθεί σχέδιο δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων στην σωματιδιακή ύλη και στην αέρια φάση για τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριομένων διφαινυλίων (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (VOCs). Η δειγματοληψία θα διεξαχθεί σε τέσσερα σημεία περιμετρικά της εστίας – έως 15 χιλ. (Ιερά οδός, Αγ. Παρασκευή, Περιστέρι) και θα επαναληφθούν μετά 10ημέρου για να διαπιστωθεί η πιθανή διαφοροποίηση των συγκεντρώσεων των χημικών παραγόντων. Τα δεδομένα θα συλλεχθούν από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό αλλά και από μετεωρολογικούς αισθητήρες που θα εγκαταστήσει στην περιοχή το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Με αφορμή την έναρξη της έρευνας, ο κ. Πατούλης τόνισε πως «με τη συνδρομή έγκριτων επιστημόνων, παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των πολιτών, μέσα από στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), το οποίο επίσης μετέχει στο Παρατηρητήριο, καταγράφεται σταθεροποίηση των επιπέδων των ρύπων σε όλη την περιοχή, μετά τις εξάρσεις που παρατηρήθηκαν σε περιοχές του Λεκανοπεδίου κατά το πρώτο 24ωρο. Ειδικότερα η μέση συγκέντρωση PM2.5 σε όλες τις θέσεις καταγραφής κατά το τελευταίο 48ωρο ήταν χαμηλότερη των 15 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Τιμή η οποία θεωρείται «τυπική» για την συγκεκριμένη περίοδο, με «ικανοποιητική» την ποιότητα της ατμόσφαιρας ως προς τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια. Μέτρια επιβάρυνση με παροδικές υψηλές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου παρατηρήθηκε μόνο κατά το πρώτο 24-ωρο της πυρκαγιάς, ενώ τα προαναφερόμενα μέσα επίπεδα, αφορούν σε περιοχές του ευρύτερου Λεκανοπεδίου και όχι σε θέσεις που δέχτηκαν άμεση τοπική επίδραση από τις εκπομπές της πυρκαγιάς στη Μεταμόρφωση κατά την επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου.

Εξάλλου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα εξετάσει περαιτέρω τα χημικά χαρακτηριστικά του αερολύματος που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός 79-81: Απόδραση με buzzer beater του Ναν – «Αγκάλιασε» το πλεονέκτημα

Μεγάλο διπλό στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό, με buzzer beater του Ναν – Μια νίκη με την οποία «κλείδωσε» ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024