Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεγονός το Brexit : Η Βρετανία αποχαιρέτησε την Ευρώπη

Γεγονός το Brexit : Η Βρετανία αποχαιρέτησε την Ευρώπη

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτισε και επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ιστορικός κύκλος 47 ετών ολοκληρώθηκε με το μέλλον να παραμένει αβέβαιο για την χώρα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση των «27».

Μόλις το ρολόι έδειξε 23.00 (ώρα Βρετανίας) το Brexit έγινε γεγονός.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτισε και επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ιστορικός κύκλος 47 ετών ολοκληρώθηκε με το μέλλον να παραμένει αβέβαιο για την χώρα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση των «27».

Στους μαύρους τοίχους του Νο10 της πρωθυπουργικής κατοικίας προβλήθηκε ψηφιακό ρολόι που άρχισε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 23.00.

Το κτίριο έχει φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.

«Δεν είναι τέλος είναι αρχή»

Μιλώντας για τη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή που βιώνει το Λονδίνο μετά την απώλεια της αυτοκρατορίας ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για την ανατολή μιας νέας εποχής.

Λίγη ώρα προτού το Brexit αποτελέσει γεγονός ο Τζόνσον απηύθυνε διάγγελμα προς «αυτούς που προσμένουν με ελπίδα να έρθει το Brexit, σε αυτούς που νιώθουν άγχος και αίσθημα απώλειας και σε αυτούς που πίστευαν ότι δεν θα σταματήσει η πολιτική αναταραχή λόγω του Brexit».

«Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα μας. Δεν είναι τέλος, είναι αρχή», τόνισε.

«Leave means Leave»

Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave.

Υποστηρικτές της αποχώρησης έχουν περικυκλώσει το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.

Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Μπόρις», και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας.

Άλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.

«Ανάψτε φως για την Ευρώπη»

Στη Σκοτία, που αποφάσισε να κρατήσει υψωμένη την σημαία της ΕΕ πάνω από το τοπικό κοινοβούλιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις «Ανάψτε φως για την Ευρώπη» από υποστηρικτές που επιθυμούν την παραμονή.

Συγκεντρωμένο πλήθος βρίσκεται έξω από τη Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα όπως «Το Εδιμβούργο για την Ευρώπη – Για το μέλλον μας στην ΕΕ», θέλοντας να τονίσουν την αντίθεσή τους στην αποχώρηση.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024