Η δημοφιλής ηθοποιός Κατερίνα Παπουτσάκη έδωσε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην Ζέτα Δούκα και μίλησε μεταξύ άλλων για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει

«Γενικά πηγαίνει κι έρχεται αυτό, έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία. Αυτό προέκυψε τότε με την “Αλίκη” και το ζόρισμα αυτό που είχα υποστεί και ήταν μια τραυματική περίοδος της ζωής μου. Και όταν τελείωσε όλη αυτή η άσχημη περίοδος, σταδιακά άρχισε να φτιάχνει αυτό το πράγμα, οπότε ήταν ξεκάθαρα ψυχοσωματικό. Όταν βρεθώ σε καταστάσεις δύσκολες και στρεσογόνες, τότε ξαφνικά ξαναβγαίνει αυτό και όταν περάσει αυτή η περίοδος, μειώνεται», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή.

Οι παρενέργειες

«Είναι κάτι που με βασανίζει και με ταλαιπωρεί και διατροφικά γιατί δεν μπορώ να φάω ακριβώς αυτά που θα ήθελα γιατί δεν μπορεί να το υποστηρίξει το σώμα μου, έχω πρηξίματα, πόνους κλπ…».

Τι είναι η περιπρωκτική νόσος του Crohn

Η Crohn είναι μια μορφή αυτού του χρόνιου νοσήματος του εντέρου η οποία προκαλεί φλεγμονή γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να εμφανιστεί αυτοτελώς ή ταυτόχρονα με άλλες εκδηλώσεις της νόσου του Crohn, δηλαδή φλεγμονές σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος.

Η νόσος του Crohn επηρεάζει συχνότερα το λεπτό έντερο και την αρχή του παχέος εντέρου, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού από το στόμα έως τον πρωκτό, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μπορεί να επηρεάσει όλο το πάχος του βλεννογόνου ή να πλήξει διαφορετικές περιοχές του πεπτικού σωλήνα.

Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει φλεγμονή κοντά στο στόμα, στο λεπτό έντερο και στον πρωκτό, ενώ τα μεσοδιαστήματα να είναι υγιή. Είναι σύνηθες για τα άτομα με νόσο του Crohn να διαγιγνώσκονται με περισσότερους από έναν τύπους της πάθησης, αν υπάρχει φλεγμονή σε διάφορα σημεία της γαστρεντερικής οδού.

Επιπτώσεις της ασθένειας

Η επίπτωση της περιπρωκτικής νόσου του Crohn είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες επιπλοκές που σχετίζονται με το γειτονικό τοίχωμα του κόλπου και κινδύνους που σχετίζονται με τον τοκετό. Η αιτιολογία εμφάνισής της είναι ακόμα ασαφής, μα πιστεύεται ότι οφείλεται σε βαθιά έλκη ή σε αποστήματα στον πρωκτικό αδένα. Πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός γενετικών, μικροβιολογικών και ανοσολογικών παραγόντων που οδηγούν σε αυτήν.

Γράψτε το σχόλιό σας