Όσοι θυμώνουν βλέποντας σύγχρονα γκράφιτι, σίγουρα δεν γνωρίζουν το «Λίθινο Xρονικό», δηλαδή τη συλλογή χαραγμάτων που μας θυμίζει την εποχή που, κάτω από τον τούρκικο ζυγό, οι Έλληνες χρησσιμοποιούσαν σαν εφημερίδα ή έστω σαν σημειωματάριο τους κίονες του Παρθενώνα!

Τον 6ο αιώνα π.Χ ο πλέον περίφημος ναός της αρχαιότητας μετατράπηκε σε χριστιανικό. Από τη λατρεία της Παρθένου θεάς Αθηνάς αφιερώθηκε στο εξής σε μιαν άλλη παρθένο, την Θεοτόκο και μετονομάστηκε σε ναό της Παναγίας (Αθηνιώτισσας). Φυσικά υπέστη και μερικές μετατροπές, αναφέρει το archaiologia.gr.

 

Χαράγματα από τον Παρθενώνα. Αριστερά: Κίων 26: παράσταση πλοίου, πρώιμη παλαιοχριστιανική περίοδος. Δεξιά: Κίων 22: παράσταση πλοίου φέροντος σταυρό αντί ιστίου. Φωτογραφία: Βυζαντινά μνημεία Αττικής / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

 

Η είσοδος μεταφέρθηκε στα δυτικά, κατασκευάστηκε εξωνάρθηκας, στολίστηκε με ψηφιδωτά και τιμήθηκε από όλους τους χριστιανούς. Ακόμα και οι Τούρκοι τον σεβάστηκαν.

Παρόλααυτά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η ζωή των Αθηναίων ήταν δύσκολη και οι υπόδουλοι δεν είχαν τρόπο να κρατούν ημερολόγιο. Έτσι, χάραζαν επάνω στους κίονες του ιερού ναού σημαντικά συμβάντα, προσευχές, ονόματα και επαγγέλματα ακόμα και σχήματα πλοίων, σταυρών κ.λπ. (αποτροπαϊκά χαράγματα, τάματα) για να έχουν την ευλογία της Παρθένου και για να θυμούνται οι ίδιοι και να μαθαίνουν οι επερχόμενοι τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Η συλλογή αυτή των γκράφιτι του Παρθενώνα ονομάστηκε «Λίθινο Χρονικό» και χάρη σε αυτό το ημερολόγιο μελετήθηκε καλύτερα η ιστορία της πόλης των Αθηνών.