Κατερίνα Αναστασίου: Η Ελληνίδα που θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας
Μετανάστρια η Αναστασίου, έχει αναπτύξει ισχυρή πολιτική δράση στην Αυστρία συμμετέχοντας σε δράσεις κατά του ρατσισμού
Εγινε γνωστή στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, όμως στην Αυστρία έχει δώσει ένα ισχυρό πολιτικό στίγμα. Πρόκειται για μια Ελληνίδα που έφυγε από τη χώρα της νωρίτερα από την κρίση και που πλέον έχει μπει στα πολιτικά σαλόνια της Αυστρίας.
Ο λόγος για την Κατερίνα Αναστασίου που μετανάστευσε στα 20 χρόνια της και πλέον, 15 χρόνια μετά θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αυστρίας.
Η υποψηφιότητά της αποφασίστηκε από την ηγεσία του ΚΚΑ στις 9 Φλεβάρη, κι έτσι βρίσκεται στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου “ΚΚΑ plus – European Left – Ανοιχτή Λίστα”.
Πρόκειται για τη μοναδική επικεφαλής ψηφοδελτίου στην Αυστρία που δεν έχει την αυστριακή υπηκοότητα. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα όπου κυβερνά επί της ουσίας μια… λάιτ ακροδεξιά και που ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχουν λάβει διαστάσεις.
Η Αναστασίου είχε δηλώσει: «Βάζω υποψηφιότητα, επειδή τα τελευταία χρόνια έπρεπε να ζήσω προσωπικά, πώς δηλητηριάζεται το κοινωνικό κλίμα, πώς γίνονται καθημερινές οι ρατσιστικές επιθέσεις.
Βάζω υποψηφιότητα, γιατί έζησα την πολιτική περικοπών της ΕΕ και τις κοινωνικές της συνέπειες στην Ελλάδα, θέλω όμως ένα άλλο μέλλον για την Ευρώπη. Βάζω υποψηφιότητα και για τους 700.000 πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ, που ζουν εδώ και έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές. Βάζω υποψηφιότητα, για να παρεμποδίσω μια γαλανόμαυρη συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσω την ευρωπαϊκή αριστερά. Βάζω υποψηφιότητα, γιατί επιθυμώ ένα κοινωνικό, οικολογικό, φεμινιστικό μέλλον».
Ακτιβίστρια
Η 35χρονη που ζει εδώ και 15 χρόνια στην Αυστρία, δραστηριοποιείται από το 2015 στο transform!europe, ένα ίδρυμα του ίδιου του ΚΕΑ, όπου ασχολείται με θέματα διεθνούς πολιτικής και μετανάστευσης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το ΚΚ της Αυστρίας διασπάστηκε και κάποια μέλη του συγκρότησαν την Κομμουνιστική Πρωτοβουλία που αργότερα αποτέλεσε τον πυρήνα για το Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας.

Πάντως, το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατεβαίνει δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς «σκληρό» Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στους Ευρωπαίους Αριστερούς. Το KPÖ είναι μέλος της οικογένειας των κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL).
Τα προηγούμενα χρόνια η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Κατερίνα Αναστασίου, είχε αναπτύξει πολιτική δράση στο χώρο της Αριστεράς και είχε ξεχωρίσει για τη μαχητικότητα και τη συνέπειά της. Η Αναστασίου, σύμφωνα με το βιογραφικό της συντονίζει έργα για τη μετανάστευση και τις διεθνείς υποθέσεις. Συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές πρωτοβουλίες και ως ακτιβίστρια δραστηριοποιείται επίσης στα κινήματα αλληλεγγύης των μεταναστών και των προσφύγων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θα μπορέσει να κατέβει στις 26 Μάη κι αυτό γιατί εκκρεμεί ακόμα η συλλογή των 2.600 υπογραφών που χρειάζονται, διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 12 Μάρτη.
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν ξένο για «κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ»
- Εξωτερικοί παράγοντες εκμεταλλεύτηκαν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Ιράν, λέει η Τεχεράνη
- Πρόταση Τραμπ για πλαφόν 10% στα επιτόκια πιστωτικών καρτών – Πολιτικό μήνυμα ή ρεαλιστική παρέμβαση;
- Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται – Αναφορές για 65 νεκρούς
- Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18
- Αραγκτσί και Ιραβανί, κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για την κατάσταση στο Ιράν
- Γροιλανδία: Τι σημαίνει για τους κατοίκους η «απειλή Τραμπ»
- Η Τσεχία θέλει να μείνει με κορώνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442